Cyril Wissing geeft les.
Cyril Wissing geeft les. Foto: Trudy Kroese

Leerlingen De Octopus krijgen les over vuurwerk

DIEMEN - Cyril Wissing van Halt (Het Alternatief) heeft leerlingen van de groepen 8 van basisschool De Octopus dinsdag informatie gegeven over het afsteken van vuurwerk. Hij vertelde over veilig afsteken van vuurwerk, de gevaren en overlast van vuurwerk en de sancties die staan op overtredingen bij het afsteken van vuurwerk.

Vuurwerk mag dit jaar voor het eerst van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur worden afgestoken. Cyril Wissing gaf de kinderen een aantal voorbeelden van ongelukken die het gevolg zijn geweest van het onverantwoordelijk afsteken van vuurwerk: slachtoffers verloren een of twee ogen, een of meerdere vingers of liepen andere verwondingen op. Hij gaf belangrijke tips: steek vuurwerk af met een aansteeklont, draag een veiligheidsbril en lees de gebruiksaanwijzing (die is bij illegaal vuurwerk vaak niet aanwezig).

Hij legde de regels nog eens uit. Het is pas vanaf de leeftijd van 16 jaar toegestaan om vuurwerk te kopen. Dit dient te gebeuren bij winkels die over een vergunning beschikken. Het kopen en afsteken van illegaal vuurwerk is niet alleen strafbaar, maar ook levensgevaarlijk. Dit vuurwerk is vaak veel zwaarder dan legaal vuurwerk, met alle risico's van dien.

Als jongeren in overtreding zijn, zijn er twee opties: of zij komen bij justitie terecht (illegaal vuurwerk, grote hoeveelheden vuurwerk) of zij moeten zich bij Halt melden. Daar krijgen zij een leerstraf. Dit betekent dat zij een huiswerkopdracht over vuurwerk moeten maken en die bij Halt dienen in te leveren.

De leerlingen van De Octopus waren duidelijk onder de indruk van het verhaal en de voorbeelden van Cyril Wissing. Zij zullen tijdens het afsteken van vuurwerk zeker opletten.