Doodschop

Een onbesuisde tackle van ex-Ajacied Gregory van der Wiel heeft tot gevolg gehad dat Nicolai Boilesen lange tijd uit de roulatie is. Trainer Frank de Boer kan naar verwachting een week of tien geen beroep doen op de linksback.

De actie van Van der Wiel was onverantwoordelijk, maar het gaat te ver om te spreken van een doodschop. De klassieke doodschop, die in de jaren 60, 70 en 80 regelmatig voorkwam in het voetbal, lijkt langzaam maar zeker uit te sterven.

In de jaren 60, 70 en 80 hadden spijkerharde verdedigers min of meer vrij spel. Weinig wedstrijden kwamen op de televisie en bij wedstrijden die wel op beeld werden vastgelegd, werd gebruikgemaakt van slechts enkele camera's. Tegenwoordig wordt elk spelmoment door de camera vastgelegd en wordt een speler die een zware overtreding heeft begaan op basis van die beelden aangeklaagd door de tuchtcommissie van de KNVB.

Een speler van Ajax wiens mogelijk glansrijke loopbaan in de knop werd gebroken door een doodschop was Danny Hesp. De start van de carrière van de linksback was veelbelovend. Veel voetbalkenners voorspelden hem een mooie toekomst. Op 13 maart 1988 ging het volledig mis. Hesp werd in stadion De Vliert in Den Bosch geraakt door Fred van der Hoorn. De verdediger van de thuisclub ging er keihard in. De jonge verdediger van Ajax brak zijn kuit- en scheenbeen en kermde van de pijn.

Voor de Ajacied uit Abcoude brak een lange tijd van revalidatie aan. Hij herstelde en kon de voetbalschoenen weer onderbinden. Helaas haalde hij zijn niveau van voor de zware blessure nooit meer. In plaats van een prachtige carrière bij Ajax en wellicht het Nederlands elftal en later een grote club in een aansprekende buitenlandse competitie, werd Hesp een goede eredivisiespeler. Hij kwam uit voor SC Heerenveen, TOP Oss, Roda JC, AZ, NEC en RBC Roosendaal. Tegenwoordig is hij voorzitter van de VVCS, de Vereniging van Contractspelers in Nederland.