Nieuw besluit
samenwerking Duo+

DIEMEN - Het college van B en W gaat een gewijzigd raadsvoorstel maken voor het aangaan van een gemeenschappelijke regeling Duo+ en samenwerking op het gebied van ICT met de gemeenten Ouder-Amstel en Uithoorn. Mogelijk dat de gemeenteraad hierover nog dit jaar een besluit neemt.

Dit is nodig omdat gemeenteraad van de vierde beoogde partner, de gemeente De Ronde Venen, donderdag besloot om het raadsstuk over Duo+ niet in stemming te brengen en terug te geven aan het college van B en W van die gemeente. De gemeenteraden van de andere drie gemeenten gingen donderdagavond vrijwel unaniem akkoord met het voorstel.

Nieuw raadsvoorstel
De burgemeesters en de gemeentesecretarissen van de vier gemeenten hebben vrijdag overleg met elkaar gevoerd. Burgemeester Amy Koopmanschap: "De situatie is nu veranderd. Bij samenwerking van de vier gemeenten was er sprake van een gezamenlijk inwoneraantal van 110.000 mensen. Bij samenwerking van Diemen-Ouder-Amstel en Uithoorn van 70.000 inwoners. Het gevolg is dat wij over andere cijfers en bedragen praten. Als college zetten wij alles op een rij, maken een raadsvoorstel en leggen dit aan de gemeenteraad voor. Het is mogelijk dat we dat nog dit jaar doen; dat bekijken we nu." Zij geeft aan dat de deur voor de gemeente De Ronde Venen niet op slot is. "Wij hopen als drie gemeenten te gaan samenwerken. De gemeente De Ronde Venen kan in de toekomst aankloppen als ze dat willen. Dan kunnen wij een eventuele samenwerking met die gemeente opnieuw bekijken."

De Ronde Venen praat niet eerder dan in 2015 opnieuw over eventuele samenwerking met de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel en Uithoorn. De gemeentelijke samenwerking Duo+ houdt in dat de gemeenten die samenwerken autonoom blijven en eigen beleidsvrijheid houden. De samenwerking is erop gericht om de kwaliteit van de dienstverlening aan de burgers te handhaven, de kwetsbaarheid van kleine gemeenten tegen te gaan en kosten te besparen.