Jonge acteurs en actrices vermaken het publiek.
Jonge acteurs en actrices vermaken het publiek. Foto: Trudy Kroese

Voorstelling over 25 jaar Noord

DIEMEN - Leerlingen van de groepen 7 van brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord hebben woensdagavond de voorstelling 'Zilver' opgevoerd. Dit gebeurde in de aula van de nieuwe school. De voorstelling stond in het teken van het 25-jarig bestaan van de wijk Diemen-Noord.

Zo'n zeventig leerlingen van de groepen 7 van de school spraken de afgelopen periode met vijftig senioren uit Diemen-Noord over heden, verleden en toekomst. Het project was een initiatief van Galit Shabi, die als moeder bij de Noorderbreedte is betrokken en een theaterachtergrond heeft. Kiki Jaski heeft 'Zilver' geregisseerd. Een aantal leerlingen voerde het stuk met veel overtuiging op. Zij lazen teksten voor en acteerden en dansten voor de vele aanwezigen in de school. De senioren die aan 'Zilver' hebben meegewerkt werden als VIP's ontvangen en zaten op de voorste rijen van de 'tribune' in de hal van de school. Zij kregen allen een zilveren medaille als dank voor hun deelname.

1989
Een jonge acteur las vanaf zijn mobiele telefoon een deel van de pagina van Wikipedia voor die over 1989 gaat, het jaar dat de eerste woningen in Diemen-Noord werden opgeleverd. In dat jaar viel de muur in Berlijn, werd George Bush sr. president van de Verenigde Staten, mocht Angela Visser zich kronen als Miss Universe en werd ex-Ajacied Siem de Jong geboren. Hij voegde eraan toe dat hijzelf in dat jaar nog niet was geboren. Dat gold uiteraard voor alle leerlingen van de groepen 7 die bij het project zijn betrokken. Zij zijn 10 of 11 jaar. Vervolgens speelde een aantal kinderen de ervaringen van senioren op school na. Uiteraard speelde die schoolperiode zich niet af in Diemen-Noord. Duidelijk werd dat de senioren een andere tijd op school hebben beleefd dan de leerlingen van de Noorderbreedte.

Ook heel aardig waren de verhalen over hoe de senioren in Diemen-Noord hun man of vrouw hadden leren kennen. Een vrouw heeft de kinderen verteld dat toen zij vroeger in een winkel werkte er steeds een man passeerde. Toen zij zich eindelijk afvroeg wat die man toch wilde, was het antwoord: 'jou'. Zij traden daarna in het huwelijk. Vervolgens werd er een flinke stap door de tijd gemaakt: in 1989 was Diemen-Noord nog volop in ontwikkeling: de wijk bestond voor een groot deel uit zand, de eerste woningen werden opgeleverd en later kwamen er steeds meer woningen bij. Het werd een echte woonwijk met een winkelcentrum, twee basisscholen, speelplaatsen en park De Omloop. Uiteraard werd ook de Noorderbreedte genoemd. De leerlingen vertelden de prutmarathon te missen. Meteen daarna gaven zij een artistieke impressie van die wedstrijd.

2039
De leerlingen blikten vooruit naar 2039, het jaar waarin Diemen-Noord 50 jaar zal bestaan. De acteurs en actrices vertelden hun dromen: actrice, danseres, profvoetballer, zanger, eigenaar van 50 bedrijven zouden de toekomstige beroepen van de leerlingen kunnen zijn. Zij gaven een kist met voorspellingen aan schooldirecteur Frans Verstraten. Wie weet maakt hij die kist in 2039 open. Galit Shabi was trots op de inzet van alle deelnemers. Zij benadrukte dat het project Zilver tot doel had om een band te creƫren tussen de leerlingen van de Noorderbreedte en de senioren in Diemen-Noord. "Terugkijkend kunnen we vaststellen dat deze doelstelling op grootse wijze is bereikt. Ze hebben elkaar leren kennen en begrip voor elkaar gekregen."