(Bijna) Alle onderscheiden vrijwilligers met de leden van de commissie en burgemeester Koopmanschap.
(Bijna) Alle onderscheiden vrijwilligers met de leden van de commissie en burgemeester Koopmanschap. Foto: Trudy Kroese

Vrijwilligers-
onderscheidingen 2014

DIEMEN - Onder grote belangstelling werden vorige week vrijdagavond de vrijwilligersonderscheidingen 2014 uitgereikt in het gemeentehuis. Negen Diemenaren kregen dit jaar een onderscheiding voor hun vrijwilligerswerk.

door Ingrid van Vlijmen

Raadsleden Rob Verheuvel, Jeannette Pietersen, Janneke de Graaff en Sylvia Raveling vormen deze raadsperiode de commissie vrijwilligersonderscheidingen. De onderscheidingen zijn een blijk van waardering van de gemeenteraad van Diemen voor het werk van Diemense vrijwilligers. Het is de elfde keer op rij dat de vrijwilligersonderscheidingen worden uitgereikt en ruim 75 Diemenaren gingen de gehuldigden van 2014 voor. De commissie had het niet makkelijk om uit de vele voordrachten een keuze te maken, vertellen de commissieleden. "Alle vrijwilligers verdienen eigenlijk een onderscheiding."

Voor wie zou zo'n avond nou spannender zijn? Voor de vrijwilligers die gehuldigd gaan worden en nietsvermoedend met een smoes zijn meegekomen naar het gemeentehuis of voor de mensen die hen hebben aangemeld en weten dat 'hun' kandidaat zo in het zonnetje zal worden gezet?

Chris Kalshoven van WonenPlus is de eerste die de onderscheiding opgespeld krijgt. Hij is al jaren een trouwe kracht bij WonenPlus en Stichting Welzijn Diemen (SWD). Zijn briljante ideeën worden enorm gewaardeerd door de klanten en medewerkers van WonenPlus en SWD.

Een onderscheiding was er ook voor niet één, maar twee actieve vrijwilligers bij Tennisvereniging Diemen Zuid. Wim van den Haak is al sinds de oprichting betrokken bij de vereniging en als AOW'er nog steeds actief in verschillende commissies. Donna Reestman is met haar 19 jaar toch ook al jaren actief voor de jeugd van de club.

'Gelukkig zijn er ieder jaar weer veel aanmeldingen'

Greet Kessen is al heel lang actief in De Schakel. Al 30 jaar houdt zij het gebouw schoon, zij staat iedere maandagavond achter de bar en zij runt, ook al 28 jaar, om de week de sjoelclub.

Cees Stam verzorgt al 30 jaar de meest prachtige decors voor EDOG. Niks is te gek, ook niet als het om het vinden van de beste rekwisieten gaat. En wat hij niet kan vinden, maakt hij zelf.

Els Nuisker zet zich in voor mensen binnen en buiten Diemen. Met 'Diemenaren helpen Roemenië', De Wereldwinkel (nu het Elsengroen), en al zeven jaar in het door haar opgerichte ontmoetingscentrum El'sina.

Jacques van Zon treedt na acht jaar, omdat het statutair moet, af als voorzitter van Stichting Welzijn Diemen. Hij loodste in die tijd de stichting door zwaar weer. In alle vrijwilligersfuncties die hij daarnaast ook nog bekleed heeft zette hij zich altijd in om iets te kunnen betekenen voor mensen die het moeilijk hebben, financieel of anderszins.

Pamela Ockhuysen verzorgt al jarenlang haar langdurig zieke moeder en is een 'Winkel van Sinkel' begonnen in Berkenstede, met tweedehands kleding en andere spulletjes. De opbrengst, ook van verstelwerk dat zij doet voor bewoners, wordt gebruikt voor activiteiten voor de bewoners.

Danny Post is al vanaf zijn zestiende, met een korte pauze, actief voor de Kinderzomerspelen (KZS). Vrijwel al zijn vakantiedagen worden opgenomen om alles vlekkeloos te laten verlopen. Als zijn collega-vrijwilligers na het opspelden van de prijs het befaamde KZS-dansje inzetten, danst de hele zaal mee.

Burgemeester Koopmanschap is trots op de vele vrijwilligers in Diemen. "Dit is al de elfde keer dat we onderscheidingen uitreiken en ieder jaar krijgen we weer veel aanmeldingen, het houdt niet op. Gelukkig maar, deze onderscheiding moet het 50-jarig bestaan halen."