Yvette Baas vertrekt als politichef.
Yvette Baas vertrekt als politichef. Foto: Trudy Kroese

'Daders en slachtoffers van straatroven worden steeds jonger'

DIEMEN - Yvette Baas (49) stopt per 1 januari 2015 als chef van de Robuuste Basiseenheid van de politie Diemen-Ouder-Amstel. Zij was 5,5 jaar chef van de politie in Diemen en Ouder-Amstel en blikt terug op een intensieve periode. Yvette Baas wordt opgevolgd door Jack Tulen en Reinier de la Rie.

Waarom vertrek je uit Diemen?
"Dat is het gevolg van de reorganisatie bij de nationale politie. Ik heb bij de politie in Hoorn gesolliciteerd en ben aangenomen als chef. Ik heb hier altijd prettig gewerkt, maar vind het goed dat er anderen voor mij in de plaats komen. Ik heb een bepaalde visie op het werk en het is goed dat er een frisse wind gaat waaien."

Wat is jouw visie?
"Ik vind dat de politie het werk samen met de burgers, ondernemers en scholen moet doen. Wij hebben hen altijd bij ons werk betrokken. Denk daarbij aan Keurmerk Veilig Ondernemen, het Epjo-project voor leerlingen van de basisscholen en het project Samen Veilig, waar wij momenteel middenin zitten. Bij het Epjo-project, dat wij samen met de Peter Faber Stichting en het Openbaar Ministerie doen, komen mensen met een strafblad kinderen op school vertellen over de keuzes die zij hebben gemaakt en wat daarvan de gevolgen later in het leven zijn geweest. Wij willen die kinderen bewust maken van hun keuzes."

Steeds jonger

Hoe beoordeel je de veiligheidssituatie in Diemen?
"De definitieve cijfers van dit jaar zijn pas aan het einde van het jaar bekend. Maar in 2013 hebben wij een afname van het aantal inbraken in woningen en straatroven gezien. Bij straatroven is er een tendens dat de leeftijd van de slachtoffers en daders steeds jonger wordt. De politie zal altijd veel aandacht blijven besteden aan wat wij highimpactmisdaden noemen: straatroven, winkelovervallen en inbraken."

Welke incidenten hebben veel indruk op je gemaakt?
"Uiteraard de gasontploffing in Beukenhorst, maar ook de liquidatie in Diemen-Noord en de aanslagen met bommen op woningen in Diemen-Noord. Daarnaast hebben wij te maken gehad met een aantal zelfdodingen: mensen die voor de trein of van een flat zijn gesprongen. Een zelfdoding maakt diepe indruk op de agenten die de zaak moeten afhandelen. Ik probeer deze collega's altijd op te vangen en waak over hun welzijn. Verder hebben wij te maken gekregen met diverse kraakacties. In een aantal gevallen hebben de buurtregisseurs voor een oplossing gezorgd. Maar er zijn ook situaties geweest waarbij de mobiele eenheid heeft opgetreden."

Wat merken de inwoners van Diemen tot dusver van invoering van de nationale politie op 1 januari van dit jaar?
"Op dit moment is alles nog zoals het voor 1 januari van dit jaar was. Het politiebureau in Diemen blijft open, maar er gaan wel dingen veranderen. In de toekomst zal het bureau niet meer 24 uur per etmaal geopend zijn. Maar inwoners van Diemen zullen altijd op het bureau in Diemen aangifte kunnen doen en uiteraard zal de politie 24 uur per etmaal reageren op een noodoproep."

Zichtbaar

De politie in Diemen is duidelijk zichtbaar op straat.
"Wij streven ernaar dat wijkagenten 70 procent van de beschikbare tijd op straat werken zodat ze slechts 30 procent van hun tijd op het bureau zijn, onder andere om administratief werk te doen. Maar in het geval van de gasexplosie in Beukenhorst was bijna 100 procent van de agenten ter plekke aanwezig. Dat betekende dat wij later administratieve zaken moesten inhalen. Maar wij moesten er ook voor zorgen dat de politie ook in die periode zichtbaar op straat aanwezig was."

Ben je zelf veel op straat?
"Niet heel vaak, maar wel tijdens grote evenementen als het Diemer Festijn en diverse keren tijdens de jaarwisseling."

De politie heeft de afgelopen jaren twee steunpunten geopend.
"Er zijn sinds dit jaar steunpunten op Campus Diemen Zuid en bij winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid. Die steunpunten zijn niet bemand, maar mensen die dat willen kunnen daar spreken met de buurtregisseur. Van die mogelijkheid wordt gebruik gemaakt."

Hoe is jouw contact met de burgemeesters van Diemen en Ouder-Amstel?
"Heel goed. Ik praat om de week met burgemeester Koopmanschap van Diemen en om de week met burgemeester Blankers van Ouder-Amstel. De samenwerking met de twee burgemeesters verloopt erg goed. Om mij even tot burgemeester Koopmanschap te beperken: zij staat voor de mensen in Diemen en durft ook beslissingen te nemen. Ook als sommige mensen het niet met die beslissing eens zijn. Burgemeester Koopmanschap heeft een duidelijke visie en ik denk dat Diemen ook in de toekomst van haar visie zal profiteren. In mijn nieuwe functie krijg ik te maken met zes burgemeesters. Ik hoop dat de samenwerking net zo goed zal verlopen als die met burgemeester Koopmanschap en burgemeester Blankers."

Politie was massaal aanwezig na gasontploffing Beukenhorst.