André Snippe, burgemeester Amy Koopmanschap en minister Stef Blok.
André Snippe, burgemeester Amy Koopmanschap en minister Stef Blok. Foto: Trudy Kroese

Minister noemt Campus Diemen Zuid voorbeeld

DIEMEN - Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst en burgemeester Amy Koopmanschap hebben donderdagmiddag Campus Diemen Zuid officieel geopend.

door Oscar Borghardt

Minister Blok noemde de campus een voorbeeld voor andere gemeenten in het land, omdat door het project een bijdrage is geleverd aan het oplossen van twee problemen: het gebrek aan huisvesting voor studenten en de leegstand van kantoorgebouwen. Op het podium van de partytent die op het terrein van de campus voor de feestelijke opening was neergezet, drukten de minister en de burgemeester op een rode knop die een vuurwerk boven de campus in gang zette.

De VVD-minister refereerde in zijn toespraak aan zijn eigen tijd als student. Hij ging in Leiden naar de middelbare school en schreef zich als student in aan de Universiteit van Groningen. "Ook in de tijd dat ik ging studeren was het moeilijk om aan een studentenkamer te komen. Maar als je zoals ik naar een universiteit ver van je woonplaats ging, kwam je boven aan de lijst voor een studentenkamer te staan. Wij deelden een keuken en een douche, het was niet echt schoon maar wel gezellig. Na verloop van tijd maakte ik promotie en kreeg een studentenkamer in het centrum. Ook daar was het niet echt schoon, maar het was wel dicht bij de cafés."
André Snippe had de minister kort daarvoor rondgeleid door appartementen op Campus Diemen Zuid. De minister was onder de indruk van de kwaliteit van de appartementen. Als het aan de minister ligt dient Campus Diemen Zuid als voorbeeld voor andere gemeenten in het land. In veel plaatsen is er een tekort aan woonruimte voor studenten - al is de situatie in vergelijking met een aantal jaren geleden verbeterd - en staan er veel kantoren leeg.
Burgemeester Koopmanschap en wethouder Lex Scholten stonden namens de gemeente stil bij het belang van de ontwikkeling van het gebied. In het verleden was er sprake van een plek met leegstaande kantoorgebouwen en een omgeving die buiten de spitsuren nauwelijks leven kende. De gemeente heeft nauw samengewerkt met Snippe Projecten en diens partners Bouwbedrijf Van Wijnen de Chalet Groep. Het resultaat is ernaar: vijf voormalige kantoorgebouwen zijn getransformeerd tot gebouwen met appartementen voor studenten. Daarnaast zijn er op de begane grond veel voorzieningen zoals horecabedrijven en een fitnesscentrum gekomen. Voorzieningen waar ook omwonenden gebruik van kunnen maken. Daarnaast is de omgeving levendiger geworden. Dit heeft een positief effect op de sociale veiligheid. Maar er staat nog meer te gebeuren: in Bergwijkpark wordt een woonwijk ontwikkeld waar minimaal 3000 woningen komen: Holland Park.