De grond onder de betonnen plaat is zo veel verzakt dat er een behoorlijke kruipruimte is ontstaan onder de straat.
De grond onder de betonnen plaat is zo veel verzakt dat er een behoorlijke kruipruimte is ontstaan onder de straat. Foto: Ronald van Gelder

Geen zwaar verkeer meer in Centrum West

DIEMEN - Veel bewoners van Centrum West lieten zich vorige week informeren tijdens een informatieavond over de op handen zijnde veranderingen in de wijk. Centrum West is aan de beurt voor groot onderhoud de komende jaren, maar de eerste verandering zullen de bewoners al snel merken: omdat er niet langer zwaar vrachtverkeer mag rijden, wordt de manier van afval inzamelen op korte termijn veranderd.

door Ingrid van Vlijmen

"Een bijzondere wijk in Diemen waar, in tegenstelling tot andere delen van Diemen, nog wel oudere gebouwen bewaard zijn gebleven", zei wijkwethouder Maïta van der Mark aan het begin van de informatiebijeenkomst over het op handen zijnde groot onderhoud in de wijk. Een deel van de historie is verstopt onder het wegdek: de meeste straten in Centrum West zijn in de jaren dertig van de vorige eeuw onderheid. Een unieke situatie in Diemen en zelfs in Nederland.

Maar uniek of niet, de fundering van de straten is in slechte staat en de wijk is toe aan groot onderhoud en herinrichting. Dat de fundering niet meer helemaal goed was, was wel bekend: met eenrichtingsverkeer was bijvoorbeeld de verkeersdruk in de straten al beperkt. Maar dat is niet meer genoeg: bij inspectie bleek dat er grote scheuren in het beton zitten en dat de grond onder de betonnen plaat zo veel verzakt is dat er een behoorlijke kruipruimte is ontstaan onder de straat.

Geconstateerd is dat de constructie geen zwaar verkeer meer kan dragen. Daarom zal op korte termijn al een verbod voor vrachtverkeer worden ingesteld, geldend voor vrachtwagens zwaarder dan 3500 kilogram. Dat betekent dat kleine verhuiswagens, taxibusjes en de wagens van een grote supermarkt die thuis bezorgt nog wel door de straten mogen rijden, maar zwaarder verkeer niet, en dat heeft gevolgen. Voor de brandweer zal een uitzondering gemaakt worden; er zijn wel afspraken gemaakt met het Diemense korps over het rijden in de straten in Centrum West. Ook voor bewoners die binnenkort gaan verhuizen en al een grote verhuiswagen hebben gehuurd, zal de gemeente meedenken over een uitzondering. Maar het ophalen van het huisvuil, dat tot nu toe met rolcontainers wordt ingezameld, zal veranderen. Eind november worden inzamelcontainers geplaatst aan de rand van de wijk, ondergronds waar het kan. De route van de vuilniswagen wordt aangepast en zal via Schoolstraat en Schoolpad langs basisschool De Octopus gaan.

Ongeveer 50 bewoners lieten zich vorige week in het gemeentehuis informeren over de reconstructie van de wijk. Van der Mark was blij met de grote opkomst. "Wij willen de bewoners vanaf het begin, dus al vanaf de schetsfase, betrekken bij het ontwerp van de herinrichting. Bewoners hebben vaak heel goede ideeën en suggesties." Op deze informatieavond kwamen de bewoners met tal van vragen en opmerkingen, vooral over de nieuwe manier van afval inzamelen en de verwijdering van de onderheide wegconstructie. Dat laatste tot verdriet van verschillende bewoners die dit unieke onderdeel van hun straat juist willen behouden. Zij willen ook uitzoeken of het weghalen van het onderheide stratenplan niet in strijd is met de regels rond het cultureel erfgoed.

Begin 2015 wordt begonnen met het maken van de eerste schetsen voor de reconstructie, eind 2016 is de start van de uitvoering voorzien, die ongeveer twee jaar zal duren.

Afbeelding