Sint Nicolaas en de hoofdpiet op de loswal.
Sint Nicolaas en de hoofdpiet op de loswal. Foto's: Trudy Kroese

Intocht Sint Nicolaas trekt veel bezoekers

DIEMEN - Sint Nicolaas is zaterdag in Diemen gearriveerd. De kindervriend uit Spanje kwam rond 10.30 uur met de stoomboot aan bij de loswal. Daarna ging de Sint in een koets naar het Diemerplein, waar hij werd verwelkomd door burgemeester Amy Koopmanschap. Kinderen konden met de goedheiligman op de foto.

Zaterdagochtend vroeg viel er in Diemen lichte regen. Veel ouders die met hun kinderen naar de Weespertrekvaart waren gekomen hadden een paraplu bij zich. Gelukkig was het kort na 10.00 uur droog. De kinderen die langs de Weespertrekvaart stonden waren vol verwachting. Veel kinderen droegen een pak van Zwarte Piet en waren zwart geschminkt. Onder leiding van Sandra Hoekstra, voorzitter van de Algemene Schakelvereniging Diemen (ASV), werden sinterklaasliedjes gezongen. Dit bleef niet zonder resultaat, want al spoedig arriveerden de duikpieten. De duikpieten zwommen zonder zichtbare problemen in het koude water van de Weespertrekvaart. Een aantal Zwarte Pieten werd door een legertruck naar de Diemerburg gebracht. Daar stapten zij uit en mengden zich onder de blije kinderen.

De brugwachter deed de Diemerbrug daarna omhoog om de boot met de Pepernotenband doorgang te verlenen. De muzikale Zwarte Pieten begeleidden met hun instrumenten de door kinderen en volwassenen gezongen klassieke sinterklaasliedjes. Kort daarna kwam de stoomboot in zicht. Sinterklaas stond voor op de boot, geflankeerd door de hoofdpiet en een aantal andere trouwe collega's. De stoomboot voer eerst langs de kade aan de kant van de Hartveldsweg.

De kinderen konden de goedheiligman en zijn trouwe helpers van dichtbij zien. De Zwarte Pieten gaven sommige kinderen zelfs een hand. Ook werd er met pepernoten gestrooid. Vlak voor de Venserbrug maakte de boot een draai naar links. Daarna werd er koers gezet in de richting van de loswal.

De Sint werd op de loswal van harte welkom geheten door Sandra Hoekstra. Terwijl hij daarna veel kinderen de hand schudde, gingen de Zwarte Pieten beide kades van de Weespertrekvaart af om kinderen strooigoed aan te bieden. De Sint nam even later plaats in een koets. De optocht ging via de Diemerburg en de Burgemeester Bickerstraat naar het Diemerplein. Daar hadden zich veel kinderen met hun ouders en andere familieleden verzameld.

Welkom
Burgemeester Amy Koopmanschap heette Sinterklaas op het podium van harte welkom. Het was een bijzonder moment, want het was de laatste keer dat zij als eerste burger van Diemen de kindervriend uit Spanje mocht ontvangen. Volgend jaar vertrekt zij als burgemeester van Diemen. De Sint en de burgemeester hebben een hechte band. Het was zaterdag alweer de twaalfde keer dat zij hem als burgemeester van Diemen officieel welkom mocht heten. De Sint, die het was opgevallen dat het tijdens de intocht bij de loswal nog drukker was dan vorig jaar, had een speciaal cadeau voor de burgemeester: een fraaie foto van beiden tijdens de ontvangst van vorig jaar op het Diemerplein.

Burgemeester Koopmanschap herinnerde zich dat Sinterklaas en zij vrijwel elk jaar over de uitbreiding en renovatie van winkelcentrum Diemerplein hebben gesproken. Het winkelcentrum werd een dag eerder officieel heropend. De goed geïnformeerde Sint wist uiteraard van de ontwikkelingen in het winkelcentrum en beloofde er een kijkje te gaan nemen. Over goed geïnformeerd gesproken: de Zwarte Pieten die over het Diemerplein liepen kenden veel kinderen en volwassenen bij naam.

Jong en oud kon in een tent een heerlijk kopje koffie of beker warme chocolademelk halen. Uiteraard was er ook speculaas. Voor kinderen was er de mogelijkheid om met Sinterklaas op de foto te gaan.

Niet alleen de kinderen in Diemen genoten, ook de volwassenen waren zeer te spreken over de intocht bij de loswal en de ontvangst op het Diemerplein. "Ik vind de intocht elk jaar goed georganiseerd", aldus Aschwin van Wel. Hij was met zijn kinderen en zijn vader aanwezig op de loswal en later op het Diemerplein. "Er zijn altijd veel Zwarte Pieten aanwezig die de tijd voor de kinderen nemen. Ook is er altijd voldoende strooigoed. Ik vind het ook goed dat er hekken rond het plein staan. De kinderen lopen daardoor niet zo snel van het terrein af."

Hij maakte als kind de intocht van Sinterklaas in Diemen dikwijls mee. "Ook toen kwam Sinterklaas met de stoomboot bij de loswal aan. Maar toen werd hij nog niet op het Diemerplein ontvangen, maar bij het gemeentehuis."

Sinterklaas liet maandag tussen zijn drukke werkzaamheden door telefonisch weten dat hij de intocht fantastisch vond. "Ik vond het leuk dat dit jaar de Pepernotenband erbij was. Ik heb bij de loswal en op het Diemerplein alleen maar lieve kinderen gezien. Ik vond het een bijzondere dag omdat het de laatste keer was dat ik in Diemen door burgemeester Koopmanschap werd ontvangen. Marinus van Dijk heeft mij rondgeleid door winkelcentrum Diemerplein. Ik vind dat het een prachtig winkelcentrum is geworden. In het winkelcentrum heb ik de Diemer Harmonie even gedirigeerd. Er werd een mooi sinterklaasliedje gespeeld."

Burgemeester Koopmanschap ontvangt Sint Nicolaas.
Sint Nicolaas toont zijn talent als dirigent.