Marathonschaatser Mark van der Harst.
Marathonschaatser Mark van der Harst. Foto: Trudy Kroese

'Ik wil bij de top 20 eindigen'

DIEMEN - Marathonschaatser Mark van der Harst (21) uit Diemen heeft er dit seizoen al weer vijf wedstrijden op kunstijs op zitten. Hij hoopt dit seizoen de opwaartse lijn van zijn prestaties opnieuw door te trekken om uiteindelijk deel te gaan uitmaken van de topdivisie.

door Oscar Borghardt

De talentvolle Mark van der Harst maakt deel uit van Team Haven Amsterdam dat in de eerste divisie uitkomt. Team Haven Amsterdam heeft ook een ploeg die uitkomt in de topdivisie. Dat is het hoogste niveau van het marathonschaatsen in Nederland. Het team van Mark bestaat uit vier leden en twee reserves. Ploegleiders van het team van Mark zijn Leon Essink en Lars Haringsma.

Daarnaast traint hij ook met de marathonselectie Amsterdam. Dit team bestaat uit schaatsers van verschillende ploegen uit de provincie Noord-Holland. In die selectie zitten ook schaatsers uit de topdivisie. De trainers van de marathonselectie Amsterdam zijn Hans Pieterse en Youri Lissenberg. Pieterse is een voormalige gerenommeerde marathonschaatser uit Diemen. De trainingen van die selectie vinden plaats op de Jaap Edenbaan in Amsterdam. "Het deelnemersveld in de topdivisie bestaat uit tussen de 50 en 60 schaatsers. In de eerste divisie rijden er meer schaatsers mee. Tijdens de eerste marathonwedstrijd in Amsterdam ben ik als 14e geëindigd, in Utrecht ben ik 24e geworden. In Den Haag eindigde ik op de 18e plaats en in Haarlem als 33e. Ik sta momenteel op de 22e plaats van de ranking."

Tijdens het gewestelijk kampioenschap dat vorige week op de Jaap Edenbaan plaats vond werden alleen de eerste 12 schaatsers in de uitslag opgenomen. "Ik ben vlak na die groep over de finish gekomen, als 14e of 15e." Hij is ambitieus: "Ik wil dit seizoen bij de top 20 in de eerste divisie eindigen. Als ploeg willen wij regelmatig in de top 10 of in de top 5 eindigen. Het doel is om in het ploegenklassement een podiumplaats te behalen. Mijn doel is om op termijn door te stromen naar de topdivisie. De sponsor besluit welke schaatsers naar een hoger niveau doorstromen. Ik denk niet dat ik volgend seizoen al in de topdivisie zal uitkomen, maar over enkele jaren hoop ik dat dit wel het geval is. Een marathonschaatser is meestal op zijn best als hij eind twintig, begin dertig is."

Het marathonschaatsen heeft de laatste weken volop het nieuws gehaald, helaas niet positief. Er hebben diverse ernstige ongelukken plaatsgevonden. Tijdens een wedstrijd in de eerste divisie raakte schaatser Martin van der Pol ernstig gewond, er werd zelfs even voor zijn leven gevreesd. "Toen Martin dat ongeluk kreeg reed ik in de kopgroep, het ongeluk gebeurde achter mij en ik heb het dus niet zien gebeuren. Het was heel erg. Ik ben nooit bang geweest voor een wedstrijd, maar tijdens de marathon in Utrecht spookte het ongeluk van Martin wel door mijn hoofd, ik denk bij meer schaatsers. Maar na enkele ronden schaatsen was dat niet meer het geval, toen ging ik volledig op in de wedstrijd."

Marathonseizoen ontsierd door diverse ernstige ongelukken

De discussie om marathonschaatsers snijvaste kleding te laten dragen volgt Mark op de voet. Er zijn argumenten voor, maar ook tegen. De argumenten voor zijn dat het schaatsers tijdens wedstrijden kan beschermen tegen snijwonden, maar tegen pleit dat schaatsers het te warm krijgen. Dit kan een aanslag op hun gezondheid zijn en prestaties negatief beïnvloeden. "Misschien is het een optie dat schaatsers een semisnijvast pak gaan dragen. Dat houdt in dat het schaatspak op essentiële plekken snijvast materiaal heeft, bijvoorbeeld op de plekken waar de slagaders in het lichaam lopen."