Afbeelding
Foto: Alexander Ariese

Alexander Ariese

25 jaar
Student illustratie, kunstenaar
Diemenaar sinds 1998

Je zit al weken bij de gemeenteraad. Wat doe je daar?
"Ik zit daar voor een opdracht voor school: 'Kies een plek en leg over langere tijd verslag van wat daar gebeurt'. Ik heb veel illustraties gemaakt in allerlei technieken en ik maak daar ook tekst bij. Hoe het er uiteindelijk precies uit gaat zien, weet ik nog niet, ik heb nog een paar weken. Ik neig naar illustraties met bijschriften."

Wie was het leukst om te tekenen?
"Er is een grote diversiteit en er zijn veel markante gezichten. Kleine details als een baard of een driedelig pak dat niet helemaal goed zit. Gezichten van oudere mensen vind ik het interessants, met veel plooitjes en schaduwpartijen. Wat helpt is dat ze braaf stilzitten."

Waar is jouw werk te zien?
"Ik heb wel eens wat street-art gemaakt onder bruggen en viaducten in en rond Diemen."

Met wie zou je nog eens een gesprek willen hebben?
"Met Noam Chomsky, de taalwetenschapper die vrij openlijk kritiek heeft op het Amerikaanse buitenlandbeleid."

Wat weten mensen niet van je?
"Dat ik drietalig ben opgevoed en het gymnasium heb gedaan, dus ik ben veeltalig. En dat ik mezelf politiek zou omschrijven als marxist."

Je kunt niet zonder?
"Vrije tijd."

Trots op?
"Mijn portfolio."

Over 10 jaar…
"Dan heb ik hopelijk mijn studie afgerond en idealiter ben ik dan beroemd genoeg om vanuit mijn eigen huis tekeningen en schilderijen te maken en die te verkopen."

Als je een dag burgemeester was...
"...zou ik zo spoedig mogelijk de mensen die de parkeergarage onder het Diemerplein exploiteren uitkopen, een weg aanleggen tussen Diemen-Noord en Science Park en ik zou de infrastructuur tussen het centrum en De Sniep verbeteren. Tenslotte zou ik per pseudogrondwet vastleggen dat de blauwe zone niet verder uitgebreid wordt."