Jaap van Loenen in Plantage De Sniep.
Jaap van Loenen in Plantage De Sniep. Foto: Trudy Kroese

'De keuze voor de PvdA was niet meer dan logisch'

DIEMEN - Jaap van Loenen (65) is sinds het voorjaar raadslid voor de PvdA. Hij is de enige nieuwkomer in de fractie van de sociaal-democraten. Jaap en zijn vrouw Gaby wonen sinds 1983 in Diemen. Sinds 2010 wonen zij samen met hun zoon Niklas in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben in 1949 geboren in de Kraaipanstraat in de Transvaalbuurt in Amsterdam-Oost. Mijn vader was distillateur bij de firma Wilmerink & Muller. Hij maakte sterkedrank. Mijn moeder was huisvrouw. Ik was de derde uit een gezin met acht kinderen. We hadden het niet breed. Toen ik een jaar was verhuisden wij naar Nieuwendam in Amsterdam-Noord. Ik ging daar naar de Jan van Nassauschool. Ik weet nog dat wij vanuit de klas vaak zwarte rook zagen. Die rook was afkomstig van de Diemerzeedijk. De juffrouw hield de ramen van de klas dan altijd gesloten. Na de lagere school ging ik naar de Mulo. Nadat ik in de eerste klas bleef zitten, moest ik gaan werken. Ik was toen 14 jaar."

Wat ging je doen?
"Ik ben begonnen als loopjongen bij de Nederlandse Spoorwegen. Als er bijvoorbeeld een machinist ziek was geworden moest ik op de fiets naar de woning van een andere machinist om hem een telegram te overhandigen waarin stond dat hij moest invallen. Weinig mensen hadden in die tijd telefoon. Na verloop van tijd merkte ik dat mensen die een ULO-diploma hadden mij opdrachten gingen geven. Dat beviel mij niet. In 1969 ging ik in militaire dienst. In die periode kreeg ik het idee om de avondschool te gaan volgen. Nadat ik uit dienst was gekomen ging ik weer bij de Nederlandse Spoorwegen aan de slag. Ik werkte inmiddels in het seinhuis op het tweede perron van het Centraal Station. Toen ik een keer een avond geen vrij kon krijgen, heb ik ontslag genomen bij de NS. Ik ging bij het Bevolkingsregister aan de Herengracht werken en lessen op de avondschool volgen. Ik heb daar het Mavo-diploma gehaald en vervolgens het vakdiploma voor het café- en restaurantbedrijf en mijn middenstandsdiploma. Daarna heb ik de opleiding voor het midden- en hoger management afgerond. Via studenten was ik in contact gekomen met Sociëteit H88 aan de Herengracht. Ik ben daar als bedrijfsleider gaan werken en heb vervolgens carrière gemaakt. Ik werd beleidsadviseur in het Maagdenhuis en later directeur van de Mensa Academica van de Universiteit van Amsterdam. Ik was verantwoordelijk voor twee mensa's en een aantal kantines en sporthallen voor studenten met in totaal ca. 120 medewerkers. Daar heb ik gewerkt totdat ik met (vroeg)pensioen ging."

Wat deed je verder tijdens je jeugd?
"In mijn jeugd heb ik gevoetbald: bij Schellingwoude in Amsterdam-Noord, daarna bij ASSV, de vereniging van de Nederlandse Spoorwegen, en lang bij VVGA. Ik ben in de jaren 80 een paar jaar voorzitter van de afdeling voetbal van VVGA geweest. Nadat ik twee keer mijn been had gebroken ben ik gestopt met voetballen. Ik was al scheidsrechter en ben daarmee doorgegaan. Ik fluit nog steeds wedstrijden. Als scheidsrechter word ik wel eens met vervelende situaties geconfronteerd, voetbal is voor veel mensen de wekelijkse uitlaatklep. Ik vind de nieuwe regel waarbij een speler die een gele kaart krijgt tien minuten het veld moet verlaten, goed werken. Die speler kan dan even afkoelen."

Wanneer ben je politiek bewust geworden?
"Eigenlijk al heel jong. Als ik op school een spreekbeurt moest houden ging die vaak over politiek en vooral over sociale rechtvaardigheid. Ik ben in 1974 lid geworden van de PvdA. Die keuze was voor mij niet meer dan logisch. Ik vond dat de sociale zekerheid die in de jaren dat mijn ouders jong waren is opgebouwd, het waard was om mij voor in te zetten. Ook vond ik het belangrijk om op te komen voor de zwakkeren in de samenleving."

De kritiek is dat de PvdA weinig zichtbaar is in het beleid van het kabinet.
"Ik ben zowel werkgever als werknemer geweest en weet dat beide partijen niet zonder elkaar kunnen. Beide partijen moeten respect voor elkaar opbrengen. Ik ben van mening dat de PvdA tijdens de formatie zich de kaas van het brood heeft laten eten door de VVD. Dan denk ik aan het verkorten van de WW, het versoepelen van het ontslagrecht en de kwestie rond de pensioenen."

Sinds maart ben je raadslid voor de PvdA.
"Ik stond vierde op de kandidatenlijst van de PvdA. Gemeenteraadsverkiezingen zijn vaak een spiegel van Den Haag. De VVD en de PvdA hebben beide in Diemen verloren. De reden dat wij vier zetels hebben behouden heeft te maken met dat er in de gemeenteraad nu 21 in plaats van 19 zetels zijn en met de lijstverbinding die wij zijn aangegaan met GroenLinks. Vier jaar geleden profiteerde GroenLinks van die lijstverbinding, dit keer wij. Het valt mij overigens op dat er in veel fracties in de gemeenteraad nauwelijks doorstroming is. Dat geldt ook voor mijn fractie. Op D66 na komen er ook nauwelijks jongeren in de gemeenteraad. Veel jongeren hebben het druk met hun baan en gezin. Zij hebben geen tijd om zich in te zetten voor een politieke partij. Dat vind ik jammer"

Wat wil je in de Diemense politiek bereiken?
"Diemen is een goede gemeente met redelijke voorzieningen. Ik ben voor meer transparantie in de politiek. Verder zou ik graag zien dat winkelcentrum Diemerplein en de markt een stimulans krijgen. Betaald parkeren rond het winkelcentrum vind ik geen goed besluit.

Het college van B en W moet naar mijn mening meer druk op Delta Lloyd uitoefenen. Delta Lloyd heeft er ook profijt van als het winkelcentrum drukker wordt en er zich meer winkels vestigen. Ik vind dat de marktkramen op woensdag met hun 'gezicht' naar de winkels moeten staan. Dat is goed voor de kraamhouders en de winkeliers. Tijdens de kramenmarkt op de Gemeentedag was dat het geval. Het was toen meteen druk op de terrassen voor het winkelcentrum. De ondernemers en marktkooplieden kunnen zo beter integreren."

Hoe bevalt het werk in de gemeenteraad?
"Ik vind het boeiend. Het is voor mij soms een déjà vu. Als directeur van een middelgroot bedrijf legde ik de ondernemingsraad regelmatig zaken voor waarover een advies moest worden ingediend. De ondernemingsraad had meestal maar een paar weken de tijd om die zaken te bestuderen. De gemeenteraad krijgt dikwijls ook maar kort de tijd om over voorstellen te beslissen. En als een besluit is genomen is dat geen garantie voor een goed resultaat in de toekomst. Denk aan DUO+, de samenwerking van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen. Ik heb nog steeds mijn twijfels of er wel voor de goede weg is gekozen."