Niet alle bewoners van de Beukenhorst zijn blij met de afhandeling van hun schade na de explosie.
Niet alle bewoners van de Beukenhorst zijn blij met de afhandeling van hun schade na de explosie.

Bewoners Beukenhorst slaan handen ineen

DIEMEN - Na de explosie van 4 september in de flat Beukenhorst zijn de meeste van de 193 gezinnen weer terug in hun huizen. Voor de 32 gezinnen die voor langere tijd niet terug kunnen, is tijdelijke vervangende woonruimte beschikbaar. Toch zijn niet alle gedupeerde bewoners tevreden met de afhandeling van hun schade, materieel en immaterieel.

Advocaat Robert Funcke wil met de stichting samen een vuist maken naar De Key om snel haar aansprakelijkheid voor de schade te erkennen en de bewoners een voorschot te geven voor de geleden schade. "Er moet een noodfonds opgericht worden door De Key, de aannemer en Liander om die mensen voorlopig te vergoeden. Dan kijken de partijen daarna maar wie verantwoordelijk is."

Een bewoonster woont met haar moeder op de eerste verdieping van de hoogbouw, drie woningen tussen hun huis en de liftschacht waar de explosie plaatsvond. "Wij hebben ontzette deuren gehad door de explosie en in twee muren zit een scheur. Door de klap hebben we ook angst ontwikkeld. Wij hopen op een schadevergoeding en meer duidelijkheid over de stand van zaken."

Een bewoner van het lage deel van de flat: "Wij konden bijna meteen terug. De Key heeft haar best gedaan, vanaf de eerste minuut, wat konden ze nog meer doen voor de bewoners die zoals wij weer terug konden naar huis? De aandacht moet gaan naar de bewoners van de hoogbouw, die psychisch last hebben van de explosie en vooral die bewoners die niet terug kunnen naar huis. Ik hoorde nu dat bij hen echt dingen niet goed gaan. Ik sluit me aan bij de stichting uit solidariteit, zelf hoef ik geen compensatie."

Een van de bewoners die niet terug kan, woont in een huis elders in Diemen. "Gelukkig heb ik nu een eigen plek voor mij en mijn kinderen, maar veel spullen heb ik niet teruggekregen, of zijn kapot of vies. Toen ik mijn woonbegeleider van De Key dat vertelde, zorgde hij wel snel voor een gasfornuis en bedden met beddengoed. Emotionele dingen, zoals een foto van mijn kinderen, zijn onvervangbaar. Maar dingen als een stofzuiger en een kledingkast heb ik niet teruggekregen en borden en pannen kwamen terug met de etensresten van het moment van de explosie er nog op. Mijn eigen kleding heb ik ook niet teruggekregen. Niemand helpt mij, De Key niet, de gemeente niet. Gelukkig heb ik via Diemen Connect spullen gekregen en met geld dat is ingezameld wordt geregeld dat ik binnenkort kleding en keukenspullen kan kopen. Ik krijg daarvoor tegoedbonnen voor winkels in Diemen."

"De inboedel is van de bewoners. Bij schade aan de inboedel kunnen ze dit verhalen op hun eigen inboedelverzekering", meldt een woordvoerder van De Key. "Bewoners hebben, afhankelijk van waar zij wonen in de flat, een halve maand tot een maand, of tot ze gebruik konden maken van de tijdelijke woning, geen huur betaald. Bewoners die om medische redenen niet in Beukenhorst willen of kunnen wonen, kunnen een urgentieaanvraag indienen bij de gemeente."

'Gelukkig heb ik via Diemen Connect
spullen gekregen'

Deze week worden de bewoners van Beukenhorst benaderd of zij zich willen aansluiten bij de stichting. "Dat is kosteloos. Ik verwacht dat veel bewoners zich zullen willen aansluiten", aldus advocaat Funcke. "Voor iedereen is de geleden schade verschillend natuurlijk. Voor de meeste bewoners die bij mij zijn gekomen heb ik De Key al aansprakelijk gesteld. Als De Key de aansprakelijkheid niet accepteert, gaan we naar de rechter en vragen in een kort geding zijn oordeel."