Voorzitter Henk Eppinga is blij dat Aqua Fauna in De Schakel een plek heeft gevonden.
Voorzitter Henk Eppinga is blij dat Aqua Fauna in De Schakel een plek heeft gevonden. Foto: Trudy Kroese

Aqua Fauna is na 31 jaar weer terug in Diemen

DIEMEN - Na 31 jaar is Aqua Fauna weer terug in Diemen. De aquariumvereniging werd hier opgericht in 1971. Sinds dit jaar zijn de verenigingsavonden wekelijks in De Schakel. Voorzitter Henk Eppinga is daar erg blij mee.

door Ingrid van Vlijmen

Aqua Fauna werd ooit opgericht in Diemen. Waar was u al die tijd?
"Aqua Fauna werd opgericht op 1 april 1971, en dat is geen grap. De vereniging werd groter en de speeltuinvereniging waar wij toen onze bijeenkomsten hielden, werd te klein. We konden nergens terecht in Diemen. Toen konden we een ruimte krijgen in de Bijlmer, daar kwamen veel van onze leden vandaan. Maar de flat werd gesloopt. Daarna zaten we jaren in de kelder van een kerk in de Watergraafsmeer, maar ook daar moesten we weg. Ik ben ook lid van De Zegelaars hier in Diemen. Zo kwam ik in De Schakel. Zij bleken op maandagavond nog plek voor ons te hebben."

Blij om weer terug te zijn in Diemen?
"Ontzettend blij. Eigenlijk zijn we altijd aan het zoeken geweest naar een goede ruimte. Het was in De Schakel binnen vier weken geregeld. Het is echt een multifunctioneel activiteitencentrum, er wordt zo veel gedaan in dat gebouw, ongelooflijk. Het zijn allemaal verenigingsmensen die begrijpen wat een vereniging als Aqua Fauna nodig heeft. En het is er schoon!"

Hoeveel leden telt Aqua Fauna nu?
"We hebben nu ongeveer 30 leden. Toen we Diemen uit gingen hadden we ook ongeveer zo veel leden, in de Bijlmer zijn we gegroeid tot 195 leden, maar daar hadden we ook een grote eigen ruimte waar het glas kon blijven staan voor mensen die een aquarium aan het lijmen waren en er stonden 50 draaiende aquariums. In De Schakel hebben we nog geen eigen aquarium, daar zijn ze nog niet aan toe, maar we hopen wel dat dat er in de loop van de jaren nog van komt."

Waarom wordt iemand lid van een aquariumvereniging?
"Mensen die een aquarium in huis nemen, lopen nogal eens tegen problemen aan. Vaak voorkomende problemen? Te weinig water verversen, het pompje reinigt het water niet, zoals veel mensen denken. Mensen krijgen bij ons informatie en leren over de leefgewoonten en de achtergrond van de vissen die ze houden. Op de wekelijkse clubavond op maandag is iedereen welkom. Dan hoef je geen lid te zijn. Het gebeurt ook wel dat iemand dan met een emmer vol vissen binnenloopt om ze af te staan. Dan worden de vissen opgevangen in de aquariums van een van de leden. Kleine visjes neem ik mee naar huis, ik heb zelf 24 aquariums. Sommige aquarianen van onze vereniging hebben zich gespecialiseerd in bepaalde soorten vissen. Zelf kweek ik corydoras, een klein visje met een snorretje, het zwemt op de bodem rond. We ruilen onderling ook vissen."

'Onze lezingen zijn heel handig voor beginnende aquarianen'

Zo is vissen houden geen eenzame hobby.
"Nee, ik ben zelf ook echt een verenigingsmens, ik ben al 40 jaar lid van Aqua Fauna en al 24 jaar voorzitter. Een keer per maand hebben we een speciaal thema, op 10 november is dat 'zelf je decoratieve achterwand maken voor je aquarium'. Die lezingen zijn ook heel handig voor beginnende aquarianen. Volgend jaar oktober organiseren we een ruilbeurs voor tropische vissen. Dat kan eindelijk weer, omdat we dan de grote zaal in De Schakel kunnen gebruiken."