Ook voor Citymarketing is geld uitgetrokken in de gemeentelijke begroting om Diemen op de kaart te zetten.
Ook voor Citymarketing is geld uitgetrokken in de gemeentelijke begroting om Diemen op de kaart te zetten. Foto: Christian Pfeiffer

Weinig vuurwerk bij algemene beschouwingen

DIEMEN - De politieke partijen in de gemeenteraad hebben donderdagavond hun algemene beschouwingen gehouden. De algemene beschouwingen maken deel uit van de besluitvorming over de meerjarenbegroting 2015-2018.

VVD
De fractie van de VVD, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad, wijst erop dat de gemeente kampt met een forse schuldpositie en beperkte algemene reserve en bestemmingsreserve. Hierdoor staat het opvangen van risico's onder druk. De liberalen zijn ontevreden over de handhaving en zijn voor het behouden van de huidige boa-capaciteit (bijzondere opsporingsambtenaren). De VVD stoort zich aan de gang van zaken rond DUO+, de samenwerking van de gemeenten Diemen, Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen. De oppositiepartij is van mening dat het college van B en W geen voorbehoud maakt en dat DUO+ wordt gepresenteerd als een vaststaand feit. Dit terwijl de gemeenteraad hierover een besluit moet nemen.

De VVD wil dat voor het parkeerterrein achter De Omval een tarief van 10 cent per uur gaat gelden. Dit zou een positief effect hebben op het bezoek van de wekelijkse markt. ls dit niet mogelijk, dan pleit de VVD voor een blauwe zone op dit parkeerterrein. De VVD vindt de 100.000 euro die per jaar wordt uitgetrokken voor Citymarketing hoog. De VVD wil een deel van het geld liever besteden aan het verfraaien van de entree van Diemen en het opwaarderen van de buitenruimte. De liberalen willen de beperkingen van de doelgroep voor de Stadspas terugdraaien en houders van de Stadspas meer mogelijkheden in Diemen aanbieden, zoals kortingen voor voorstellingen in De Omval. De VVD vindt het vreemd dat het college van B en W zonder consultatie van de gemeenteraad heeft besloten om cameratoezicht in Bergwijkpark af te wijzen.

PvdA
De fractie van de PvdA is tevreden over het beleid van het college. Wel waarschuwen de sociaal-democraten voor de gevolgen van DUO+. Zij vinden het belangrijk dat de lijnen tussen burgers en politiek kort blijven en de gemeente eigen beleid kan blijven ontwikkelen. Lokaal wat kan, regionaal wat moet, aldus de PvdA. De PvdA maakt zich zorgen over het bewegingsonderwijs op basisscholen. Als leerlingen niet binnen drie jaar minimaal twee uur per week gymnastiekles krijgen, worden scholen gekort. De PvdA wil voorkomen dat (sport)verenigingen door de Wet Markt en Overheid meer huur voor hun accommodatie moeten betalen. De partij vraagt aandacht voor vluchtelingen en de lastige financiële positie van eenoudergezinnen. Ook wil de partij aandacht voor sociale woningbouw en uitzoeken of het mogelijk is dat pensioengerechtigden met een minimuminkomen gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. De sociaal-democraten vinden dat het college van B en W op financieel gebied een terughoudend beleid moet blijven voeren.

Leefbaar Diemen
De fractie van Leefbaar Diemen vraagt zich af of inwoners die afhankelijk zijn van zorg wel goed genoeg geïnformeerd zijn over de decentralisatie die op 1 januari 2015 ingaat. De partij vindt Citymarketing trendy en het bedrag dat daarvoor wordt uitgetrokken te veel van het goede. De oppositiepartij vindt dat DUO+ voordeel en kostenbesparingen kan opleveren, maar niet ten koste mag gaan van de identiteit van de gemeente. Leefbaar Diemen roept het college van B en W op om de schuldenpositie te verminderen, zodat inwoners van Diemen op termijn zullen zien dat Diemen zal dalen op de ranglijst van duurste gemeenten.

D66
De fractie van coalitiepartij D66 is tevreden over het beleid van het college. Wel vindt de partij dat de gemeenteraad bewuster moet communiceren met de inwoners van Diemen. De democraten volgen de ontwikkeling van DUO+ met belangstelling en vinden dat hierbij de voordelen van de 3 k's voorop moeten staan: kwaliteit, kwetsbaarheid en kosten. D66 vindt dat de samenwerking tussen basisscholen en verenigingen wat betreft naschoolse activiteiten beter kan. De partij denkt dat verenigingen hierdoor extra leden en dus extra inkomsten kunnen krijgen.

PvdO
De Partij van de Ouderen is van mening dat het niet realistisch is om mensen van 60+ te leiden naar werk en een hoger inkomen. De oppositiepartij vindt het belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen niet in een sociaal isolement terecht komen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanbieden van gratis openbaar vervoer voor mensen van 65 jaar en ouder. De partij wil meer aandacht voor de positie van voetgangers en pleit opnieuw voor het aanleggen van een voetgangersbrug over de Weespertrekvaart tussen de Muiderstraatweg en de Weesperstraat. De PvdO vindt de parkeersituatie in de wijk Schelpenhoek onduidelijk en vraagt het college om te kijken of het mogelijk is 10 tot 20 extra parkeerplaatsen aan te leggen tussen Roggekamp en Bomenrijk in Diemen-Zuid. De partij maakt zich zorgen over de decentralisatie van de zorg en belooft indien nodig meteen aan de bel te trekken.

SP
De fractie van de SP maakt zich zorgen over de decentralisatie. De partij vindt dat mensen die zorg nodig hebben dit te allen tijde moeten krijgen. De coalitiepartij vindt het goed dat het armoedebeleid gehandhaafd blijft en dat kinderen niet buitenspel komen te staan door geldgebrek. De partij vindt het belangrijk dat voorkomen wordt dat mensen schulden maken en dat mensen die met schulden kampen, geholpen worden. De partij vraagt aandacht voor de parkeerproblemen. De SP ziet liever uitbreiding van de blauwe zone dan het aanleggen van extra parkeerplaatsen. Het SP-visioen van in heel Diemen een blauwe zone komt steeds dichterbij. De partij is er voorstander van dat bij elk nieuw bouwproject 30 procent sociale huurwoningen wordt gerealiseerd.

CDA
De fractie van het CDA wil dat het college van B en W voorzichtigheid betracht bij de aanwending en besteding van de financiële middelen. Het CDA heeft vertrouwen in de decentralisatie van de zorg. De oppositiepartij vindt het goed dat de gemeente verantwoordelijk wordt voor het sociaal domein. Het CDA heeft er vertrouwen in dat de bestuurders van Diemen de transitie goed gaan regelen. De partij is wel van mening dat er nog onvoldoende informatie voorhanden is over de financiële gevolgen van de decentralisatie. De partij gaat ervan uit die informatie te ontvangen zodra die aanwezig is.

GroenLinks
De fractie van GroenLinks wil het overschot op de begroting toevoegen aan de algemene reserve. Dit om de onzekerheden van de decentralisatie te kunnen opvangen. Een belangrijke pijler onder de decentralisatie is de inzet van vrijwilligers. GroenLinks wil een gerichte samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties in Diemen. De partij wil uitzoeken of de huidige steun voor Vluchtelingenwerk aansluit bij het toekomstbeeld waarin wordt verwacht dat er meer vluchtelingen in Diemen worden opgenomen. Vluchtelingenwerk had een week eerder overigens voor het eerst gebruikgemaakt van haar inspreekrecht om de gemeenteraad te overtuigen van het belang van voldoende subsidie voor de organisatie. De partij vraagt tevens aandacht voor het armoedebeleid dat wordt herzien. GroenLinks blijft hameren op voldoende goede fietsenstallingen, zoals bij winkelcentrum Diemerplein en de haltes van de tram en bus.

De leden van het college van B en W reageerden op bovenstaande reacties in de eerste termijn van de algemene beschouwingen. Burgemeester Koopmanschap maakte duidelijk dat besluiten over DUO+ inderdaad door de gemeenteraad worden genomen. Eind november besluit de gemeenteraad over een interregionale gemeenschappelijke regeling en de samenwerking van de ICT-afdelingen. Het college ziet af van cameratoezicht in Bergwijkpark omdat bedrijven hier niet aan willen meebetalen. Maar tijdens de discussie over het integraal veiligheidsbeleid in de gemeenteraad zal dit item hoogstwaarschijnlijk aan de orde komen.

Wethouder Lex Scholten vindt gratis openbaar vervoer voor mensen van 65 jaar en ouder kort door de bocht. Hij wil hier geen groot bedrag per jaar voor uittrekken. Hij plaatste een kanttekening bij het voorstel voor het parkeertarief van 10 cent voor de parkeerplaats achter De Omval. Dit zal tot gevolg hebben dat voor andere plekken of voor plekken in de blauwe zone meer moet worden betaald. Boa's zijn niet langer verantwoordelijk voor handhaving van parkeren.

Wethouder Maïta van der Mark deelt de zorg voor het armoedebeleid. In 2015 vindt herijking van het armoedebeleid plaats. De gemeenteraad neemt hier een besluit over. Volgens Van der Mark volgt Diemen met het beleid om de doelgroep voor de Stadspas te beperken het beleid in Amsterdam. Als dit zou worden teruggedraaid, zit daar ook een financiële consequentie aan en zou ze graag een voorstel horen voor dekking in de begroting.

Wethouder Ruud Grondel viel het op dat alle fracties iets te zeggen hadden over de decentralisatie van taken van het Rijk naar de gemeente. Hij gaf aan dat het college van B en W uitgaat van de aanname dat Diemen uitkomt met de middelen die het Rijk voor deze taken beschikbaar stelt. Maar het blijft een aanname en dus een onzekerheid, zei hij. Van de forse bezuiniging die moet worden doorgevoerd voor huishoudelijke zorg is een groot deel al gerealiseerd. Met de SWD zal de vrijwilligerscentrale versterkt worden. De inschatting dat er meer vluchtelingen zullen komen, noemde Grondel reëel.

Wethouder Jeroen Klaasse ging in op de opmerkingen over Citymarketing. Dit onderwerp trendy noemen ging hem wat te ver, andere gemeenten zijn al veel langer bezig met Citymarketing. De 100.000 euro die voor Citymarketing in de begroting is opgenomen, is weliswaar een substantieel bedrag, maar niet hoog, vindt de wethouder. Een speciale Diemer pas in plaats van de stadspas zou een leuk concept zijn, maar moet wel binnen de begroting passen.