CvdK Johan Remkes in de speciale vergadering van de gemeenteraad vorige week.
CvdK Johan Remkes in de speciale vergadering van de gemeenteraad vorige week. Foto: Trudy Kroese

Nieuwe burgemeester: een 'schaap met de vijf poten'

DIEMEN - De nieuwe burgemeester m/v van Diemen moet onder andere communicatief, sociabel, stressbestendig en doelgericht zijn, maar bovenal een verbinder. Dat staat in de acht pagina's tellende profielschets die de gemeenteraad vorige week heeft aangenomen. Commissaris van de Koning Johan Remkes was daarbij aanwezig.

door Ingrid van Vlijmen

De profielschets is opgesteld door de Vertrouwenscommissie benoeming burgemeester Diemen, gevormd door de voorzitters van de fracties uit de gemeenteraad. Deze commissie werd in dezelfde raadsvergadering benoemd. De vertrouwenscommissie wordt aangevuld met wethouder Maïta van der Mark als adviseur, en de gemeentesecretaris.

De vertrouwenscommissie zoekt een burgemeester die een burgervader (m/v) is voor iedereen in Diemen, geen enkele groep uitgezonderd. Een netwerker namens de gemeente die een relevant netwerk heeft en onderhoudt op provinciaal, landelijk en zo nodig Europees niveau en iemand die een regiefunctie op zich kan nemen in regionale samenwerkingsverbanden. Hartelijk, invoelend, benaderbaar maar niet te familiair en consistent in zijn handelen. Als voorzitter van de gemeenteraad moet de nieuwe burgemeester zorgen dat het raadswerk ordentelijk en efficiënt verloopt, met respect voor ieder raadslid. Onafhankelijk, verbindend en boven de partijen, niet alleen in de gemeenteraad, maar ook in het college van B en W. Een bestuurlijk boegbeeld voor de medewerkers van de gemeente. Het is een greep uit de bestuursvaardigheden die de vertrouwenscommissie in de nieuwe burgemeester wenst.

Remkes had, na een uitleg over de vertrouwelijkheid waar de vertrouwenscommissie in de zoektocht naar een nieuwe burgemeester aan gehouden is, slechts enkele vragen over de opgestelde profielschets. De uitgebreide schets ontlokte hem de opmerking: "Eigenlijk zoekt u het befaamde schaap met de vijf poten." Rob Verheuvel (PvdA), voorzitter van de vertrouwenscommissie: "Onze ambities zijn hoog, wij zoeken inderdaad iemand met heel veel kwaliteiten."

"De vertrouwenscommissie heeft goed werk verricht. Deze profielschets is een goede basis om weer een uitstekende burgemeester te krijgen in Diemen", vertelde Remkes na afloop van de vergadering.

De zoektocht naar de nieuwe burgemeester kan nu beginnen. Solliciteren kan tot 24 november. Burgemeester Koopmanschap legt per 1 maart 2015 haar functie neer. Zij blijft op verzoek van de gemeenteraad aan als waarnemend burgemeester tot de nieuwe burgemeester wordt geïnstalleerd. Dat gebeurt volgens planning op 19 mei 2015.