Kai de Haan hoopt dat de zetels in de raadzaal vanaf januari ook regelmatig gevuld zijn door jongeren.
Kai de Haan hoopt dat de zetels in de raadzaal vanaf januari ook regelmatig gevuld zijn door jongeren. Foto: Ingrid van Vlijmen

Jongeren praten mee over politiek in jongerenraad

DIEMEN - Diemense jongeren kunnen vanaf begin 2015 in de jongerenraad meepraten over onderwerpen die juist hen aangaan. Zij geven de gemeenteraad en het college van B en W daarover advies, gevraagd en ongevraagd. Het voorstel om een jongerenraad op te richten van D66 fractievoorzitter Kai de Haan, student rechten, net 29 jaar geworden en daarmee zelf het jongste raadslid, kon vorige week rekenen op de steun van alle fracties in de gemeenteraad.

door Ingrid van Vlijmen

In de jongerenraad zullen zeven tot zeventien jongeren uit Diemen tussen de 15 en 26 jaar zitting nemen. Wat gaat de jongerenraad doen?
"Het is de bedoeling dat de jongeren advies uitbrengen aan de gemeenteraad en het college van B en W. Dat kan gaan over onderwerpen waar hun mening over wordt gevraagd, maar ook ongevraagd. Ik hoop vooral verrast te worden door onderwerpen die de jongerenraad aandraagt. Nee, zelf zal ik geen deel uitmaken van de jongerenraad. Ik zal wel als adviseur bij de jongerenraad betrokken blijven. Maar het is een zelfstandige raad, de leden van de jongerenraad gaan helemaal zelf bepalen waarover zij willen praten. Zij kunnen ook advies geven aan instellingen en organisaties die zich bezighouden met de belangen van jongeren. Daarnaast wordt van de jongerenraad verwacht dat ze regelmatig evenementen organiseren of bij evenementen aanwezig zijn."

Diemen heeft een ouderenpartij. Moet de jongerenraad een tegenwicht bieden?
"Zo zie ik dat niet. Belangen van jongeren zijn wel vaak wat onderbelicht. En voor zover er over gepraat wordt, gaat het óver jongeren, maar vanaf nu ook mét de jongeren. Of jongeren politiek niet saai vinden? Ik zit zelf nu vierenhalf jaar in de gemeenteraad. Van buitenaf lijkt het misschien suf, maar als je erin zit komt het vanzelf tot leven. Politiek gaat ook over zaken die jongeren aangaan. Ik hoop vooral dat jongeren zich hiermee meer gaan interesseren voor politiek. Als jongeren dit als opstapje gebruiken naar de gemeenteraad is dat prima. Alle partijen kunnen jongere actieve leden goed gebruiken, dus dat zou alleen maar goed zijn."

Leden van de jongerenraad krijgen een vergoeding van 20 euro per vergadering. Leefbaar Diemen en VVD waren bang dat jongeren alleen daarom lid zouden willen worden.
"Jongeren tonen al interesse, zelfs als ik niet meld dat er geld tegenover staat. Er wordt wel meer verwacht dan een uurtje vergaderen per maand, het zijn ook de voorbereiding en de activiteiten die georganiseerd moeten worden. Daarvoor zullen de jongeren ook kosten maken, voor telefoon en vervoer bijvoorbeeld. Het is echt een onkostenvergoeding. Het voorstel voor de jongerenraad is door de gemeenteraad unaniem aangenomen. Een aantal raadsleden heeft zich nu al aangemeld om de jongerenraad te gaan begeleiden. Ik verwacht dat van alle partijen zich wel een raadslid beschikbaar stelt."

Hoe gaat het nu verder?
"We gaan nu leden werven en we hopen ook jongeren bij de selectie van de jongerenraadsleden te betrekken. De jongerenraad moet een afspiegeling worden van alle Diemense jongeren. Dus uit alle wijken en van diverse leeftijden en opleidingen. Studenten, werkende jongeren, maar ook werkloze jongeren. In januari 2015 hopen we de eerste vergadering van de jongerenraad te houden, hier in het gemeentehuis."

Geïnteresseerde jongeren kunnen zich aanmelden via jongerenraad@diemen.nl.