Erik Groenenboom geeft jonge lasergamers uitleg.
Erik Groenenboom geeft jonge lasergamers uitleg. Foto: Trudy Kroese

Lasergamen in trek bij jong en oud

DIEMEN - Lasercity Amsterdam is sinds een maand gevestigd aan Eekholt 26 in Diemen-Zuid. Erik Groenenboom (33) is eigenaar van het bedrijf.

Erik verzint als zelfstandig ondernemer al jaren speelse concepten voor leegstaande gebouwen. Vorig jaar nam hij Lasercity Amsterdam over. Nadat hij dit voorjaar te horen kreeg dat het bedrijf het fabriekspand op de Oostelijke Eilanden in Amsterdam moest verlaten, ging hij op zoek naar een nieuwe locatie. "Ik kwam in contact met projectontwikkelaar Snippe en zij boden mij dit pand aan", aldus Erik. Snippe is eigenaar van onder meer de Campus Diemen Zuid.

Erik geeft een rondleiding door het pand. "Dit pand heeft jaren leeg gestaan, er wonen alleen een aantal antikraakwachters in het gebouw. Zij vinden de nieuwe activiteiten gaaf. Hier op de begane grond is de bar. Er staan tafelvoetbalspellen, een tafeltennistafel en een poolbiljart. Ik heb ook twee doeltjes die ik bij goed weer buiten zet. Dan kunnen de kinderen lekker voetballen."
Op een bovenverdieping van het pand is de laserarena, een ruimte van 800 vierkante meter, de grootste laserarena van Amsterdam. Hij heeft uit het hele pand oude deuren gehaald en deze in de laserarena vastgezet, waardoor een doolhof is ontstaan. Ideaal voor lasergamers om zich achter te verschansen. Blacklight en graffiti maken de ruimte extra spannend. "Er kunnen achttien mensen tegelijk lasergamen. Zij krijgen een pak met lichtjes aan en een lasergun. Deelnemers kunnen op het pak van de tegenstander schieten. Voor elk raak schot krijg je punten. Als je geraakt wordt verlies je punten en sta je zes seconden buitenspel." Iedereen vanaf zes jaar kan lasergamen. "Er komen hier allerlei soorten mensen: kinderen die hun verjaardag vieren, schoolklassen, studenten, toeristen, collega's op bedrijfsuitje, noem maar op. Volwassenen gaan net als kinderen helemaal op in het lasergamen. Ze willen altijd nog een keer."
Erik vertelt dat het spel zelf 12 minuten duurt, maar dat groepen soms uren blijven. "Vrijwel iedereen speelt twee spellen of meer. Voor twee spellen betalen zij 17 euro per deelnemer, maar voor 3 euro extra hebben ze al een arrangement met twee drankjes. En kinderen krijgen voor die 20 euro naast twee games ook onbeperkt limonade en pannenkoeken. Het zijn juist deze arrangementen, inclusief de gratis spelletjes en de gezellige bar, waardoor mensen zo lang blijven."
Hoewel hij nu in Diemen is gevestigd, handhaaft hij de naam Lasercity Amsterdam. "Wij zijn door de naam makkelijk via internet te vinden, ook voor toeristen. Zij komen met de metro naar Diemen. Er liggen hier twee metrostations om de hoek. Het is een prettige locatie, vlak bij woonwijken en de Campus Diemen Zuid."
Erik werkt nauw samen met de ondernemers op de campus. "Ik verwijs mijn klanten door voor een hapje of een wijntje, andersom sturen ze groepen mijn kant op." Enkele studenten van de campus hebben nu een bijbaan bij Lasercity.

En toekomstplannen? "Momenteel ben ik met allerlei spannende concepten bezig. Ik wil bijvoorbeeld hier in Diemen nog meer spellen voor jong en oud aanbieden, zoals een goedkope variant van de nu populaire 'Escape Games'. Ach, er kan zo veel in zo'n groot leeg kantoorpand!"
Dat de panden op den duur plaats moeten maken voor een nieuwe woonwijk, vindt Erik geen probleem. "We willen het hier allemaal leefbaarder en leuker maken. En nu gebeurt er tenminste weer iets."