Wethouder Jeroen Klaasse en de winnaars.
Wethouder Jeroen Klaasse en de winnaars. Foto: Trudy Kroese

Marga Looijschelder wint Kunstprijs van de gemeente Diemen

DIEMEN - Wethouder Jeroen Klaasse (D66) van Cultuur heeft donderdagavond in het gemeentehuis de Kunstprijs van de gemeente Diemen uitgereikt. De jury heeft drie prijswinnaars aangewezen, de bezoekers van de tentoonstelling in het gemeentehuis hebben uitgemaakt wie de publieksprijs heeft ontvangen.

De Kunstprijs van de gemeente Diemen is gewonnen door Marga Looijschelder uit Diemen. Haar schilderij 'Diemen-Noord, een ligging', werd door de jury als beste inzending beoordeeld. De tweede prijs ging naar Ray Nicovs. Hij maakte de foto 'Nescio'. De derde prijs was voor Casper Le Fèvre met de foto getiteld 'Kanaaldijk'. De publieksprijs ging naar Marja Eelman. Zij kreeg de prijs voor de maquette 'De Boerderij'.
Jury
De jury bestond uit wethouder Jeroen Klaasse van Cultuur, Jacobine Huisken, werkzaam bij het Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam, en Els de Does, voorzitter van Kunstzin Diemen.

De jury was aanvankelijk van plan om dit jaar twee prijzen uit te reiken: de Kunstprijs van de gemeente Diemen en de publieksprijs. Maar de jury achtte de kwaliteit van de 43 inzendingen zo hoog dat er enkele dagen voor de prijsuitreiking werd besloten om naast de Kunstprijs van de gemeente Diemen ook een tweede en derde prijs uit te reiken.

Het thema van de wedstrijd was dit keer Diemen-Noord. De nieuwbouwwijk in Diemen bestaat 25 jaar. Het thema bleek tot de verbeelding te spreken van de kunstenaars in Diemen, want er waren meer inzendingen dan twee jaar geleden. 31 deelnemers hebben een schilderij gemaakt, acht een foto, meerdere fotobewerkingen en vier een driedimensionaal kunstwerk.

De jury was onder de indruk van het schilderij van Marga Looijschelder. Haar schilderij 'Diemen-Noord, een ligging', toont een plattegrond van Diemen. Het is wel een interpretatie van de plattegrond van de wijk. De kunstenares heeft bepaalde facetten van de plattegrond weggelaten en andere geaccentueerd. "De eerste gedachte bij dit schilderij is: Wat is dit? Het lijkt wel een abstract schilderij. Ook de durf om een deel van het schilderij onbedekt te laten is opvallend", aldus het oordeel van de jury. "Naar het oordeel van de jury is dit schilderij erg mooi uitgevoerd. Verfijning zonder pietepeuterig te worden. De jury vindt dit schilderij een zeer originele benadering."

Steven Dijk, bestuurslid van Kunstzin Diemen, vertelde de aanwezigen dat winnares Marga Looijschelder nadat de tentoonstelling in het gemeentehuis was ingericht, resoluut op haar schilderij afstapte en haar kunstwerk weer mee naar huis wilde nemen. Zij was van mening dat er veel mooiere kunstwerken waren ingeleverd en dat zij geen kans maakte om de prijs te winnen. "Het kostte enige moeite om haar ervan te overtuigen dat er geen enkele reden was om het schilderij weg te halen. De jury is blij dat het schilderij is blijven hangen."

Ray Nicovs, bewoner van Diemen-Noord, maakte de foto 'Nescio', een foto van de Nesciobrug. De jury is van mening dat het om een simpele, maar heel krachtige foto met goede contrasten gaat. Casper Le Fèvre won de derde prijs met de foto 'Kanaaldiijk'. De jury is onder de indruk van de beweging die in de foto zit. Het beeld is tijdloos en tegelijkertijd heel vluchtig.

Publieksprijs
125 bezoekers van de tentoonstelling brachten een stem uit voor de publieksprijs. Marja Eelman kreeg 22 stemmen en won de prijs. Zij maakte een prachtige maquette van een boerderij in Diemen-Noord. Eelman was een van de vier kunstenaars die een driedimensionaal kunstwerk had ingeleverd.

Het was de eerste keer dat Kunstzin Diemen de wedstrijd organiseerde. De vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen deed dit op verzoek van de gemeente. Leden van de vereniging hebben veel tijd en energie gestoken in het organiseren van de wedstrijd. Zij hebben ook de tentoonstelling in de hal en op de eerste verdieping van het gemeentehuis ingericht. Het is de bedoeling dat Kunstzin Diemen ook de volgende editie van de Kunstprijs van de gemeente Diemen organiseert. Dat zal in 2016 zijn.

Els de Does, voorzitter van Kunstzin Diemen, was aangenaam verrast door de kwaliteit van de inzendingen: "De kwaliteit van de inzendingen was hoog en divers. De deelnemers hebben veel werk aan hun inzendingen besteed. Er deed een aantal leden van Kunstzin Diemen mee, maar ook mensen die ik niet kende. Ik vond het leuk om als vereniging de wedstrijd te organiseren. Het leukste vond ik om de tentoonstelling in het gemeentehuis in te richten." De Does vertelt dat het aantal leden van Kunstzin Diemen fluctueert. "We hebben doorgaans tussen de 45 en 50 leden. Een dag na de prijsuitreiking heeft een van de deelnemers zich aangemeld als lid van Kunstzin Diemen."

Kunstzin Diemen is een actieve vereniging die regelmatig exposities houdt, recent nog tijdens de Open Monumentendagen in de voormalige Schuilkerk De Hoop. Ook organiseert de vereniging om de drie jaar de Kunstroute Diemen. De volgende kunstroute wordt op zaterdag 11 en zondag 12 april 2015 gehouden.

De expositie kan nog tot en met 13 november worden bezocht tijdens de openingstijden van het gemeentehuis.

Marga Looijschelder.
De expositie kan nog tot en met 13 november worden bezocht.