Jeugd

Als supporter van Ajax en liefhebber van mooi voetbal was er tijdens de wedstrijd Barcelona-Ajax niet veel te genieten. Barcelona speelde voor rust goed en toonde aan veel beter te zijn dan Ajax.

Vreemd is dit niet. Commentator Frank Snoeks kwam met een uitstekende analyse. Het Ajax van mei is beter dan het Ajax van oktober. Ajax raakt elk jaar de beste spelers kwijt. Spelers die het niveau van de eredivisie zijn ontstegen vertrekken naar een club die uitkomt in een sterke competitie in het buitenland. Geef die spelers eens ongelijk.

Trainer Frank de Boer en zijn technische staf mogen elk jaar proberen om weer een nieuw team te smeden dat kanshebber is voor de titel. Nationaal is dat uitstekend gelukt; Ajax is vier keer in successie landskampioen geworden. Op Europees niveau is het een ander verhaal. Waar een club als Barcelona er moeiteloos in slaagt om de beste spelers vast te houden en de selectie jaarlijks kan versterken met nieuwe topspelers (Luis Suárez), moet Ajax elk jaar met een jonge en onervaren ploeg de Champions League in. De kans dat de poulefase wordt overleefd is klein. Het verschil tussen een club als Ajax en Europese topclubs wordt elk jaar groter.

's Middags speelden de A1 van Barcelona en Ajax in het kleine stadion naast Camp Nou een wedstrijd in de UEFA Youth League. Het werd 2-2 en daarmee kreeg Ajax veel te weinig. De jonge Ajacieden speelden zoals een supporter van Ajax dat graag ziet: aanvallend, snel, met veel techniek en de nodige flair. Ajax troefde de tegenstander op alle fronten af en leidde bij rust met 0-2. Na de hervatting kwam Barcelona dichterbij en nadat Ajax met tien man was komen te staan, maakte de Catalanen gelijk. Aan die treffer ging een misverstand tussen twee verdedigers en de doelman van Ajax vooraf. De A1 van Ajax bulkt van het talent. Een aantal spelers zal snel debuteren in de hoofdmacht. Maar ook zij zullen al enkele jaren later kiezen voor een club in Spanje, Engeland of Duitsland.