Het Diemerbos wordt intensief gebruikt.
Het Diemerbos wordt intensief gebruikt. Foto Trudy Kroese

Wandel- en fietsverbindingen in Diemerbos worden verbeterd

DIEMEN - In het Diemerbos worden op dit moment diverse projecten uitgevoerd. Ook de komende jaren zullen er diverse werkzaamheden in en rond het Diemerbos plaatsvinden. Leden van de Projectgroep Diemerbos hebben de Vrienden van het Diemerbos en andere geïnteresseerde gebruikers van het bos onlangs over de ontwikkelingen in het bos geïnformeerd tijdens een bijeenkomst in zorgboerderij Landlust.

Het Diemerbos wordt door steeds meer mensen uit de regio gebruikt. Onder hen zijn veel inwoners van Diemen. Liefhebbers van de natuur gaan er wandelen of op een andere manier recreëren. Sportieve bezoekers lopen er hard of fietsen, anderen laten hun hond uit in de delen van het bos waar dit is toegestaan. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en regelmatig vinden er verjaardagspartijtjes van kinderen plaats in het Diemerbos. In het Banjerbossie zijn de afgelopen jaren diverse plekken ingericht waar kinderen zich heerlijk kunnen uitleven.
Dit jaar hebben er diverse evenementen in het Diemerbos plaatsgevonden zoals de DiemerCross en de festivals die tijdens twee weekeinden in de zomer werden gehouden. Tijdens die festivals maakten veel jonge mensen uit Diemen en de regio voor het eerst kennis met het prachtige stadsbos. Een aantal van hen was aangenaam verrast door de schoonheid en de sfeer van het bos en vertelde van plan te zijn er snel eens terug te komen.

Projecten 2014-2020
De gemeenten Diemen en Amsterdam, Staatsbosbeheer, Groengebied Amstelland en stadsdeel Amsterdam Zuidoost hebben op 15 april 2014 een de Samenwerkingsovereenkomst Diemerbos getekend. Doel van de overeenkomst is om gezamenlijk te komen tot een goed ingericht en goed beheerd Diemerbos. In de samenwerkingsovereenkomst zijn ook diverse uit te voeren projecten opgenomen voor de periode 2014-2020. Die projecten moeten zorgen voor een betere toegankelijkheid van het bos en een vergroting van de natuurwaarde. De projecten moeten tot gevolg hebben dat er nog meer mensen een bezoek aan het Diemerbos zullen brengen.

Fiets
Veel bezoekers gaan te voet of met de fiets naar het Diemerbos. De faciliteiten voor wandelaars en fietsers worden verbeterd. In en rond het Diemerbos komen diverse nieuwe wandel- en fietspaden. Op dit moment wordt er gewerkt aan een wandelverbinding tussen het Diemerbos en zorgboerderij Landlust aan de Stammerdijk. Bezoekers van het bos kunnen dan makkelijk naar de zorgboerderij lopen om daar in de theetuin een drankje en een hapje te gebruiken. De theetuin opent komend voorjaar haar deuren. Het wandelpad moet volgens planning deze maand gereed zijn.

Van 2015 tot 2017 wordt de fietsverbinding tussen het centrum van Diemen en het Diemerbos verbeterd. Het betreft hier de fietsroute langs de Hartveldseweg en de Muiderstraatweg in de bebouwde kom en het stuk van de Muiderstraatweg vanaf de natuurijsbaan van de Diemer IJsclub naar de ingang van het Diemerbos. Fietsers die gebruik maken van deze fietsverbinding kunnen in de toekomst eerder het bos inrijden dan nu het geval is. Zij hoeven dan niet meer door te rijden tot aan de parkeerplaats bij de ingang van het bos aan de Muiderstraatweg. Enkele werkzaamheden voor de verbetering van deze fietsroute worden op dit moment al uitgevoerd omdat er gewerkt wordt aan een busbaan op een deel van de Muiderstraatweg.

Ook komt er een fietspad in het Diemerbos naar de een nieuwe onderdoorgang bij Rijksweg A9. Die onderdoorgang komt ten zuiden van de huidige onderdoorgang te liggen. In verband met een Europese subsidieaanvraag worden de fietspaden al in 2015 aangelegd. Totdat de nieuwe onderdoorgang in 2016 gerealiseerd is, maakt het fietspad aan de westzijde deel uit van de omleidingsroute. Het fietspad aan de oostzijde zal pas worden geopend wanneer de onderdoorgang gereed is en ook het nieuwe fietspad parallel aan de A9 richting Stammerdijk in gebruik is genomen.

IJburg
Tevens wordt er een fietspad aangelegd in de richting van IJburg. De route van dit fietspad zal van de Uyllanderbrug via knooppunt Diemen naar de noordzijde van het bos lopen en daar aansluiten op het bestaande netwerk van fietspaden in het bos. Bezoekers van nieuwbouwwijk IJburg kunnen het Diemerbos in de toekomst dus makkelijker bereiken.

Scouting
Scouting Diemen heeft sinds dit jaar een eigen plek in het Diemerbos. Deze plek ligt vlak bij de ingang van het bos aan de Muiderstraatweg. De grond op die plek wordt momenteel bouwrijp gemaakt. Daarna verzorgt de gemeente Diemen de aansluiting op nutsvoorzieningen en kan Scouting Diemen een keet met sanitaire voorzieningen plaatsen en voorzieningen die het mogelijk moeten maken dat leden van Scouting Diemen en andere scoutinggroepen op die plek kunnen kamperen. In de toekomst hoopt Scouting Diemen er een permanente accommodatie te bouwen: de Blokhut. Scouting Diemen is hiervoor geld aan het sparen, onder meer door inzamelingsacties te houden.
De natuurwaarde van het Diemerbos wordt ook verbeterd. Het gaat hier onder meer om plaggen. Dit is het verwijderen van de voedselrijke bovenlaag van de bodem en verbreding van de waterlopen in het moerasgebied in het noordoostelijk deel van het bos, het aanbrengen van natuurvriendelijke oevers en een IJsvogelweidewand.

Faunatunnel
Er worden twee faunapassages bij de provinciale weg aangelegd. Ook komt er komt een verbinding tussen het Diemerbos en de Bijlmerweide voor kleine zoogdieren en amfibieën, een faunatunnel onder de provinciale weg en een fauna-uittreedplaats langs de Weespertrekvaart en de Gaasp. In de Gemeenschapspolder wordt een natuurgebied gerealiseerd ter compensatie van natuur die verloren gaat bij verbreding van snelwegen rondom het Diemerbos. Het gaat hier om een activiteit van Rijkswaterstaat die de komende winter wordt uitgevoerd door Dienst Landelijk Gebied.

Veel speelmogelijkheden voor kinderen.
De DiemerCross is een populair evenement.