Winkelcentrum Diemerplein zou meer een ontmoetingsplek moeten worden, zo concluderen studenten van Inholland.
Winkelcentrum Diemerplein zou meer een ontmoetingsplek moeten worden, zo concluderen studenten van Inholland. Archieffoto

'Diemerplein moet gezelliger worden'

DIEMEN - Winkelcentrum Diemerplein moet gezelliger worden en de ondernemers kunnen meer gebruik maken van de technische mogelijkheden.

door Oscar Borghardt

Dit is de uitkomst van pitches waarin vijf groepen studenten van de opleiding Leisure Management van de Hogeschool Inholland duidelijk hebben gemaakt hoe zij winkelcentrum Diemerplein in 2020 zien. Marinus van Dijk, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein en wethouder Jeroen Klaasse van Economische Zaken waren bij de presentaties in de Hogeschool Inholland aanwezig. De studenten hebben een aantal bezoekers van winkelcentrum Diemerplein geïnterviewd. Het beeld dat uit die interviews naar voren is gekomen, is dat veel bezoekers het winkelcentrum ongezellig vinden, zich storen aan de leegstand en van mening zijn dat het winkelcentrum niet meer de functie van ontmoetingsplek heeft. De eerste groep studenten presenteerde het concept 'de kas'. In het winkelcentrum moet een kas komen waar groenten en fruit worden verbouwd, bezoekers workshops kunnen volgen en elkaar kunnen ontmoeten. Mensen moeten er lekker kunnen eten en drinken. De kas zorgt voor een groene en duurzame uitstraling van het winkelcentrum.

De tweede groep studenten kiest voor 'authenticiteit en een oud-Hollandse sfeer.' Kortom de ouderwetse gezelligheid dient terug te keren. Dit kan door de aankleding te veranderen, bijvoorbeeld door oud-Hollandse lantaarns te plaatsen en de gevels van de winkels aan te passen. Een Diemerplein-app is belangrijk als marketinginstrument.

De derde groep studenten maakt zich sterk voor een groen winkelcentrum. Het winkelcentrum krijgt de uitstraling van een tuin en bezoekers kunnen deelnemen aan seizoensgebonden workshops. Zonnepanelen moeten zorgen voor energie en een duurzaam imago.

De vierde groep studenten heeft voor het concept 'de wereld' gekozen. Dit moet benadrukken dat Diemen een multiculturele gemeente is. In het winkelcentrum dienen alle continenten van de wereld terug te komen. Het assortiment wordt uitgebreid en gevarieerder. Een Diemerplein-app moet zorgen voor een communitygevoel.

'Komst tweede supermarkt zal enorme stimulans zijn'

De vijfde groep studenten heeft als thema 'nostalgie en digitalisering'. Ook bij hen staat de gezelligheid voorop. Maar zij spelen ook in op de verwachte trend dat mensen in de toekomst alleen iets kopen als zij het echt nodig hebben. Actief winkelen en online consumeren moeten beter op elkaar worden afgestemd. Mensen kunnen bijvoorbeeld iets online bestellen en dat dezelfde dag of de dag erop in de winkel afhalen.

Van Dijk en Klaasse waren onder de indruk van de concepten. Zij beseffen dat het moeilijk zal worden om een of meerdere concepten volledig uit te voeren. De vraag is ook of dit wenselijk is. De wens om het winkelcentrum gezelliger te maken en intensief gebruik te maken van de digitale techniek leeft bij velen. Marinus van Dijk: "Het probleem van de leegstand speelt steeds minder. Er vestigen zich steeds meer winkels in het winkelcentrum. De komst van een tweede supermarkt zal een enorme stimulans zijn. Ik hoor van klanten bij mij in de winkel dat zij de gezelligheid missen. Wij luisteren graag naar onze klanten. Delta Lloyd heeft in overleg met ons een plan ontwikkeld waarin het verblijfklimaat en comfort centraal staat. Dit plan zal in de komende maanden worden gerealiseerd."