Michelle, Marianne, Anja, Eric van TGD spelen de eenakter De gelukzak.
Michelle, Marianne, Anja, Eric van TGD spelen de eenakter De gelukzak.

Vier eenakters op één avond

DIEMEN - Zaterdag 1 november organiseert Theatergroep Diemen (TGD) voor de zesde keer een eenakterfestival in theater De Omval. De acteurs uit Diemen spelen natuurlijk zelf een eenakter en hebben drie andere theatergroepen uitgenodigd om ook een eenakter op te voeren. Regisseur Phyllis Buijsman hoopt dat veel mensen komen kijken.

Het stuk dat TGD op de planken brengt is 'De gelukzak' van Frits Criens. Een bestaand stuk, bewerkt door Phyllis. "De gelukzak is een oud stuk. Het is nu een echt Amsterdams stuk geworden. Ik ben groot fan van 't Schaep met de vijf pooten en heb het in die richting bewerkt. Qua sfeer en kostuums zit er ook veel in van De Jantjes, er is zelfs muziek uit de musical in het stuk verwerkt." Michelle Drijfhout, Marianne Ockeloen, Anja Aartsen en Eric Burek spelen het stuk over de zussen Neel en Miep, die een winkeltje runnen. Om financieel de eindjes aan elkaar te knopen hebben ze hun achternicht Tonnie als huurder in huis genomen. Dan komt het bericht dat hun verloren gewaande neef Chris naar Amsterdam komt. Er blijkt iets merkwaardigs met hem aan de hand te zijn.

Theatergroep Eglentier komt met de eenakter 'Niets'. Het stuk is geschreven door Jos Ahlers, die het samen met Nel Moerman ook speelt. Het stuk begint met een lege ruimte. Het licht is ijskoud. In de ruimte bevindt zich een man. Er gebeurt even niets. Een vrouw valt binnen. Wie zijn deze mensen?

Jean Koning speelt 'Etonne-Moi' van Feedy'Rhead. Zwitserland 1940. Sergei Djaghilev is al 11 jaar dood, maar nog dagelijks praat Vaslav Nijinsky in alle eenzaamheid met de man die van hem de grootste danser ooit maakte. Over dagelijkse dingen als oorlog, kunst en muziek. Maar evenveel haalt hij herinneringen op aan een carrière vol hoogtepunten, seksueel onbegrip en zijn eigen goddelijkheid.

Theatergroep Pheng uit Almere was vorig jaar ook al op het Diemense eenakterfestival. 'Sssst' gaat over Joost, een man van middelbare leeftijd, die niet meer kan werken. Hij leeft alleen in zijn huis met al zijn spullen. Maar het is altijd druk in zijn hoofd en hij doet er alles aan om de stilte op te zoeken. Edgar Buijsman tekent voor de regie en Phyllis is in dit stuk als actrice actief, naast Ria Philippo, Ineke van Dam en Elbert Kooy. "Het is wel veel maar als het je hobby is, is het helemaal niet erg", zegt Phyllis. Zij is al zeven jaar lid van TGD, speelde in diverse stukken en regisseert nu voor het eerst een stuk. "Dat was wel spannend. Ik heb geen opleiding maar wel veel acteerervaring. Ik betrek de spelers in De gelukzak overal bij, we doen het echt met zijn vijven, tot het lichtplan aan toe. Het regisseren is me heel goed bevallen, dat wil ik best vaker doen, maar het spelen blijft wel op nummer een staan."

Phyllis hoopt dan ook dat het lekker druk wordt in de zaal. "Het wordt een mooie avond met vier mooie stukken." Net als andere jaren heeft TGD een deel van de eenakter voor het eerst op de Gemeentedag gespeeld. "Dat was ontzettend succesvol, we hadden twee keer een volle zaal. Toen speelden we alleen het eerste bedrijf, dus kom nu om ook het laatste bedrijf te zien, dan gebeurt er iets verrassends. We eindigen met een lied uit De Jantjes, dus iedereen gaat vrolijk de zaal uit", belooft ze.

'Het wordt een mooie avond, ik hoop dat veel mensen komen kijken'

Het Eenakterfestival begint zaterdag 1 november om 20.00 uur. Alle vier de voorstellingen zijn te zien met één kaartje, dat 10 euro kost. Kaarten zijn te bestellen via www.theatergroepdiemen.nl of zijn op de avond zelf te koop, de kassa gaat een uur voor aanvang open.