Ajax-tram

Vorige week sprak ik Yvonne de Baaij. Zij woonde jarenlang in Diemen en was de afgelopen twee raadsperioden gemeenteraadslid voor de VVD in Diemen. Wij kennen elkaar al sinds zij in het seizoen 1996-1997 Miss Ajax was.

Zij woont sinds juli niet meer in Diemen, maar in het Afrikaanse land Nigeria. Via whatsapp wisselen wij regelmatig nieuws over Ajax uit. Zij vertelde dat zij thuis via een decoder Zuid-Afrikaanse tv-zenders kan ontvangen. Die zenden wedstrijden van Ajax live uit. Niet alleen Champions Leaguewedstrijden, maar ook competitieduels

In 1996, een jaar nadat Ajax in Wenen de Champions League had gewonnen door AC Milan met 1-0 te verslaan, verhuisde Ajax van De Meer naar de Amsterdam Arena. Er brak een andere tijd aan. Yvonne de Baaij werd de tweede Miss Ajax. Zij was mede gekozen vanwege haar liefde voor Ajax en haar grote kennis van de club.

Begin augustus 1996 zaten wij samen in de Ajax-tram van het GVB. De tram werd op een vrijdagmiddag op een bijzondere manier in gebruik genomen. Ajax-voorzitter Michael van Praag nam plaats op de bestuurdersstoel van de tram. Na een korte uitleg van een instructeur van het GVB zette hij de tram in beweging. Van Praag leidde de tram van het centrum van Amsterdam naar de Watergraafsmeer, waar de historie van Ajax ligt.

De preses van Ajax deed dit voortreffelijk. Uiteraard stond de instructeur vlak bij hem. Het personeelslid hoefde echter geen enkele keer in te grijpen.

Bij horecazaak Frankendael in de Watergraafsmeer kwam de tram tot stilstand. Van Praag, Yvonne de Baaij en de andere genodigden stapten uit, staken de straat over en namen plaats op het terras op de eerste verdieping van de zaak. Het werd een leuke middag. Ik sprak kort met Van Praag, een stuk langer met Yvonne de Baaij en dronk de nodige biertjes met Frank Popelier, de kunstenaar die de Ajax-tram had ontworpen.