Diemen vindt claim Maxis bespottelijk

DIEMEN - De gemeente heeft nog geen claim ontvangen van de eigenaar van Maxis in Muiden. "Maxis heeft gedreigd om een claim van 3,5 miljoen euro bij de gemeente in te dienen. Ik vind dat bespottelijk", aldus wethouder Lex Scholten.

De gemeente Diemen sloot in juli volgens afspraak de Nuonweg af. "In 2010 hebben wij uit welwillendheid de Nuonweg tijdelijk opengesteld in afwachting van de opening van de Fort Diemerdamweg. Wij hebben toen duidelijk aangegeven dat het om een tijdelijke openstelling ging. Ik heb nu begrepen dat Maxis door de openstelling van de Nuonweg jaarlijks 16 miljoen euro meer aan omzet heeft binnengekregen. Dat is een mooi geluk geweest voor dat winkelcentrum, maar het is wel omzet die elders wegvloeide."

Graaigedrag
"Het is ten koste gegaan van winkels in Amsterdam, vooral in IJburg, en in Diemen. De winkels in Amsterdam hebben op jaarbasis 15 miljoen minder omzet gedraaid, die in Diemen 1 miljoen euro per jaar. Ik vind een mogelijke claim van Maxis dus bespottelijk. Het is graaigedrag. Maxis wil dat de gemeente investeert in een weg zodat zij extra omzet draaien die ten koste gaat van heel veel andere ondernemers", aldus Scholten.

Scholten heeft vernomen dat winkeliersvereniging Maxis wil dat de Maxisweg wordt opengesteld. Dat is de weg die parallel loopt aan de A1. Op die weg rijden bussen en fietsers. Het openstellen van de Maxisweg is voor Scholten niet bespreekbaar.

Maxisweg
"Het openstellen van de Maxisweg zorgt voor een toename van sluipverkeer en leidt tot verkeersgevaarlijke situaties. Het wordt dan drukker in Diemen. Daarnaast is er een kans dat de bussen regelmatig vertraging oplopen."

De gemeente Diemen heeft een aantal klachten binnengekregen van vooral inwoners van Weesp en Muiden na het sluiten van de Nuonweg.

Vervolg op pagina 5.