Sylvia Raveling:
Sylvia Raveling: "De wethouder heeft mij beloofd dat hij het probleem met de afvalcontainers in Diemen-Zuid voor het einde van het jaar oplost." Foto: Trudy Kroese

PvdO toetst elk
punt aan gevolgen
voor ouderen

DIEMEN - Sylvia Raveling (51) is sinds het voorjaar namens de Partij van de Ouderen (PvdO) raadslid in de gemeente Diemen. De partij deed in maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen en behaalde twee zetels in de gemeenteraad. Sylvia vormt samen met fractievoorzitter Peter Prins de fractie van de PvdO.

Waar kom je vandaan?
"Ik ben hier vlakbij opgegroeid, in de Watergraafsmeer. Na de lagere school heb ik de Middenmeer Mavo afgemaakt en daarna heb ik gesolliciteerd bij ABN Amro. Ik werk daar nog steeds en ben nu directiesecretaresse."

Hoe zag jouw jeugd er uit?
"Ik deed aan turnen en stijldansen. Met turnen ben ik gewestelijk kampioen geworden en ik heb enkele jaren wedstrijden gedanst. Nee, ik ging niet veel uit. Mijn vader was nogal streng en was daar geen voorstander van."

Wat houdt jouw werk als directiesecretaresse exact in?
"Ik ben secretaresse van een van de leden van de raad van bestuur. Het is een drukke, maar erg leuke baan. Ik rijd elke ochtend om 07.30 uur uit Diemen weg en ben dan om 08.00 uur op mijn werk. Voordat mijn baas begint, heb ik alle e-mails die voor mijn baas zijn binnengekomen al gelezen en aan het eind van de werkdag moet ik altijd nog een aantal zaken afronden en zorgen dat mijn manager telefoontjes afhandelt in de auto onderweg naar huis. Ik ben meestal rond 19.00 uur thuis."

Jouw man Martin Tokkie is jarenlang raadslid voor het CDA geweest. Volgde je de lokale politiek toen ook al?
"Nee, helemaal niet. Ik ben sinds 1993 actief bij De Zonnebloem. Ik ben bestuurslid bij de afdeling Diemen en was ook namens de afdeling Diemen afgevaardigde naar de regio Groot Amsterdam. De Zonnebloem heeft sinds dit jaar de visie gewijzigd. De Zonnebloem richt zich nu alleen nog maar op mensen met een lichamelijke handicap en niet meer op eenzame ouderen. Ik ben het daar niet mee eens. Mensen met een lichamelijke handicap hebben in veel gevallen familie waarop zij kunnen terugvallen en krijgen tools aangereikt waardoor zij het leven weer kunnen oppakken, in tegenstelling tot eenzame ouderen. Vanwege de nieuwe visie ben ik gestopt bij de regio Groot Amsterdam, maar ik blijf vooralsnog nog enkele maanden bestuurslid van de afdeling Diemen van De Zonnebloem. Ons gastenbestand blijft dus ongewijzigd gehandhaafd, maar nieuwe gasten moeten dus een lichamelijke handicap hebben."

Hoe ben je bij de Partij van de Ouderen betrokken geraakt?
"Peter Prins heeft mij benaderd voor een plek op de kandidatenlijst. Ik twijfelde aanvankelijk enorm, want ik zag mijzelf niet als raadslid. Maar na enige tijd heb ik toch toegezegd. De Partij van de Ouderen wil de ouderen een stem in de politiek geven en ik heb bij De Zonnebloem altijd veel en prettig contact met ouderen onderhouden."

Er zijn politieke partijen die vinden dat een Partij voor de Ouderen overbodig is.
"Maar er is toch ook een Partij van de Arbeid en een Partij voor de Dieren. Wij zijn niet een partij die zich alleen uitspreekt over zaken die ouderen aangaan, maar bij elk agendapunt dat in de gemeenteraad besproken wordt kijken wij wel wat dat voor de ouderen in Diemen kan betekenen."

Hoe beoordeel jij de positie van de ouderen in Diemen?
"Veel ouderen in Nederland hebben het niet makkelijk. Maar uit mijn contacten met ouderen via De Zonnebloem en tijdens ontmoetingen elders in Diemen heb ik de indruk dat veel ouderen die in Diemen wonen over het algemeen genomen tevreden zijn. Al kunnen er altijd zaken beter. Ik was pas geleden in wijkcentrum 't Kruidvat in Diemen-Zuid waar een buurtlunch werd gehouden. Daar waren veel ouderen aanwezig. Een aantal van hen stoort zich aan het feit dat het bij de afvalcontainers in Diemen-Zuid rommelig is: gebroken stenen en verzakking van de grond rondom de containers waardoor deze hoger liggen dan het straatniveau. Ouderen en mensen die slecht ter been zijn moeten echt opletten en zijn bang dat zij vallen. Ik kan mij dat heel goed voorstellen en heb die problemen tijdens een vergadering van de gemeenteraad bij wethouder Ruud Grondel aangekaart. De wethouder heeft mij beloofd dat hij dit probleem voor het einde van het jaar oplost. Ik vind het prettig dat wij op deze manier kunnen bijdragen aan het oplossen van een probleem waar ouderen tegenaan lopen."

Moest je wennen aan de sfeer in de gemeenteraad?
"Ja, enorm. Een tijd geleden werd er gesproken over een initiatiefvoorstel om een jongerenraad in Diemen op te richten. Wij hebben toen over drie punten in dat voorstel uitleg gevraagd. Twee van die punten die wij hebben aangedragen zijn inderdaad in het voorstel aangepast, het derde niet. Ik maakte toen een opmerking dat er in het verleden wel vaker vergelijkbare initiatieven zijn geweest en zei dat die ook waren mislukt. Op het woord 'ook' werd ik 'aangevallen'. Ik ben een echte Amsterdamse, direct, en gewend om te zeggen wat ik meen. In de politiek moet je goed nadenken over wat je zegt en vooral hoe je het zegt."

Kost het raadswerk je veel tijd?
"We hebben een intensief inwerkprogramma achter de rug. Peter en ik zijn bij elke vergadering van de gemeenteraad aanwezig, ook bij de informatieve vergaderingen. Ook ben ik namens de Partij van de Ouderen lid van de werkgroep Vrijwilligersonderscheiding en de werkgroep Communicatie. Als fractie vergaderen wij zo'n twee keer per maand. Daarnaast moet ik veel stukken lezen. Ik vind het belangrijk om veel tijd in het raadswerk te investeren en veel mensen te leren kennen. Dat levert op termijn rendement op, maar kost ook veel energie."

Vind je het raadswerk leuk?
"Ik vind het steeds leuker worden. Je leert allerlei mensen kennen en ik ben genoodzaakt om mij te verdiepen in zaken die mij vroeger niet eens interesseerden. Ik leer steeds nieuwe dingen."

Je bent pas 51, denk je wel eens na hoe je zelf leeft als je oud bent?
"Martin en ik hebben geen kinderen en wij hebben het daar inderdaad wel eens over. Misschien is het een idee om samen met vrienden in een woning te gaan wonen die aan de ene kant je eigen privacy garandeert, maar ook de mogelijkheid biedt om zaken gezamenlijk te doen. Bijvoorbeeld een gezamenlijke ruimte voor een wasmachine en droger, een auto delen, samen eten en zorg inkopen. Ik heb begrepen dat er plannen zijn om in Bergwijkpark huizen te bouwen die dergelijke faciliteiten zouden kunnen bieden."

Hoe bevalt het wonen in Diemen?
"Heel goed. Wij wonen hier sinds 1987 en willen niet meer weg. Diemen ligt centraal, maar ik ben en blijf wel gek van Amsterdam. Ik vind niets leuker dan om lekker door de Jordaan te lopen. Diemen is door de jaren heen veel leuker en levendiger geworden. Er zijn hier leuke horecazaken bij gekomen, dan denk ik aan Roediez, Beanthere en de Japanner. Ik vind het winkelcentrum ook steeds mooier geworden."