Kinderen spelen in Noorderbreedte.
Kinderen spelen in Noorderbreedte. Foto: Trudy Kroese

Blij met nieuwe school in Noord

DIEMEN - Brede school Noorderbreedte in Diemen-Noord is vrijdagochtend officieel geopend. 's Middags was er een opening voor genodigden.

Voor de kinderen was het een speciale dag: zij kregen in hun klaslokaal drinken en een stukje taart en hoefden geen lessen te volgen. Zij mochten zich de hele dag uitleven met spelletjes.

Brede school Noorderbreedte is in de plaats gekomen van de voormalige basisscholen 't Palet en De Duif in Diemen-Noord. Die verouderde schoolgebouwen voldeden al enige tijd niet meer aan de huidige eisen. Ook zijn er in het gebouw een peuterspeelzaal van Stichting Welzijn Diemen en de buitenschoolse opvang van KNM Kind & Co gevestigd.

Noorderbreedte is een modern schoolgebouw waar kinderen op een prettige manier lessen kunnen volgen. Noorderbreedte is al sinds het begin van dit schooljaar geopend, maar de officiƫle opening vond dus vrijdag plaats.

Vrijdagochtend vroeg was het enorm druk voor het schoolgebouw. De gemeente had de Vogelweg afgesloten zodat de kinderen en hun ouders veilig konden wachten totdat de opening zou plaatsvinden. Namens de gemeente waren onder anderen de wethouders Jeroen Klaasse (D66) en Ruud Grondel (GroenLinks) aanwezig. Klaasse is wethouder van Onderwijs en Grondel is als wethouder verantwoordelijk voor passend onderwijs en voor kinderopvang voor de jongste kinderen. Grondel was tot het voorjaar wethouder van Onderwijs en in die functie nauw betrokken bij het tot stand komen van brede school Noorderbreedte. Het was een proces dat jaren heeft geduurd.

Schooldirecteur Frans Verstraten was op een dak van de school geklommen zodat hij voor iedereen goed zichtbaar was toen hij zijn openingsspeech hield. Maar zijn toespraak werd verstoord door twee 'medewerkers' van de inspectie. De kinderen riepen 'boe'. Maar zij zagen al snel dat de twee medewerkers van de inspectie op stelten liepen. Het waren acteurs. Een van de kinderen die de eer had om de school te openen was Gideon. Hij heeft de naam Noorderbreedte bedacht.

'De school heeft een open karakter. Het gebouw is ruim en licht'

Voor de ouders die met hun kinderen naar school waren meegekomen was er naast Noorderbreedte een tent neergezet. Daar konden zij genieten van een kop koffie en een stukje taart. Ook konden zij even bijpraten met andere ouders. Niet alleen de kinderen zijn blij met het ruime en lichte schoolgebouw, ook de ouders zijn tevreden met het nieuwe schoolgebouw, dat gezien wordt als een aanwinst voor Diemen-Noord.

"Ja, ik vind het een mooi schoolgebouw. De school heeft een open karakter. Het gebouw is ruim en licht en de speelplaatsen worden veel gebruikt", aldus een vader van wie twee kinderen naar Noorderbreedte gaan. "De speelplaatsen worden ook na schooltijd veel gebruikt. Ik zie er vaak kinderen ravotten. De buitenschoolse activiteiten zijn ook leuk. Mijn kinderen hebben meegedaan aan koken en schaken."

Tijdens de bijeenkomst in de middag voerden onder anderen de wethouders Klaasse en Grondel het woord. Grondel wees erop dat hij samen met de besturen en docenten van de scholen lang aan de totstandkoming van Noorderbreedte heeft gewerkt. Hij vond het mooi dat hij nog op het moment dat hij wethouder van Diemen is bij de opening aanwezig kon zijn.