Elliëtte Kreek vindt het belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in hun zelfbeeld.
Elliëtte Kreek vindt het belangrijk dat kinderen inzicht krijgen in hun zelfbeeld. Foto: Trudy Kroese

Kindercoach biedt kinderen ondersteuning

DIEMEN - Elliëtte Kreek (41) is kindercoach bij haar eigen bedrijf Bijzonder kindercoaching dat zij dit jaar is gestart.

Elliëtte begeleidt kinderen die niet lekker in hun vel zitten en wat extra ondersteuning kunnen gebruiken op sociaal en emotioneel gebied. Bijzonder kindercoaching richt zich op kinderen tussen de 6 en 14 jaar. Het doel is om oplossingsgericht te werken. Elliëtte biedt de kinderen ondersteuning bij nieuw te leren vaardigheden en het krijgen van inzichten in zichzelf. Zij gaat met het kind op zoek naar handvatten die hem of haar kunnen helpen bij het ervaren van meer zelfvertrouwen. Hier spelen haar intuïtie en een open blik een grote rol. De begeleiding gaat spelenderwijs, is laagdrempelig en kortdurend van aard.

Elliëtte is moeder van twee zoons die op het middelbaar onderwijs zitten. Toen haar zoons nog op basisschool 't Palet zaten, was zij een actieve moeder. Zij merkte toen dat zij iets met kinderen wilde gaan doen. Zij besloot te stoppen met haar commerciële functie in de modebranche en ging voor kindercoach studeren bij Sonnevelt opleidingen. Eerder dit jaar behaalde zij haar diploma. Elliëtte volgt regelmatig workshops en cursussen om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op haar vakgebied.

Bijzonder kindercoaching steunt kinderen die last hebben van problemen als faalangst, prestatiedruk (Cito-stress), zelfbeeldproblemen ('ik ben dom/dik'), hooggevoeligheid, pesten/gepest worden, slaapproblemen, bedplassen, scheiding van hun ouders en rouwverwerking. Elliëtte: "Ouders van kinderen die met een probleem kampen komen op verschillende manieren bij mij terecht: via de interne begeleiders van basisscholen zoals Noorderbreedte, de huisarts of een echtscheidingsadvocaat. Maar ik merk dat mond-tot-mondreclame ook heel goed werkt. Ouders die tevreden zijn over mijn werk vertellen dat aan andere ouders."

Bezoek
Als Elliëtte wordt benaderd gaat zij graag bij het gezin op bezoek. "Tijdens zo'n bezoek krijg ik vaak belangrijke informatie over de omgeving waarin het kind opgroeit. Daar kan ik tijdens de behandeling op ingaan."
Het coachingstraject begint met het opbouwen van een vertrouwensband. Daarna gaan Elliëtte en het kind aan de slag. Zij gebruikt daarbij diverse methodieken zoals tekenen en schilderen, het gebruik van handpoppen, kinderen verhalen laten vertellen, ontspanningstechnieken en mindfulness. Uiteraard kiest zij voor een methodiek die het best bij het kind past. Een positieve sfeer en plezier staan voorop.

Belangrijk is dat kinderen inzicht krijgen in hun zelfbeeld en dit kunnen veranderen. "Sommige kinderen hebben Cito-stress omdat zij faalangst hebben. Het gaat dikwijls om kinderen die perfectionistisch zijn. Het gaat er dan om om wat ik noem de 'basisinstellingen van het kind te resetten'."
Elliëtte maakt tijdens de coaching nadrukkelijk gebruik van haar persoonlijkheid: zij straalt rust uit, legt makkelijk contact en heeft humor. Belangrijk is dat het kind zich bij haar op haar gemak voelt en zich durft te uiten. "Een coachingstraject duurt bij mij doorgaans tussen de vijf en tien bijeenkomsten. Vaak merk ik dat kinderen zich na dat traject beter en prettiger voelen en beter met de problemen kunnen omgaan."

Coachingstraject duurt doorgaans vijf tot tien bijeenkomsten