Zes doelpunten

De KNVB overweegt de tweede divisie weer in het leven te roepen. Het korte bericht in de krant plaatste mij meer dan 40 jaar terug in de tijd.

De tweede divisie werd aan het einde van het seizoen 1970-1971 opgeheven. Dit was het gevolg van een sanering van de KNVB. Diverse profclubs moesten - vaak met tegenzin - afdalen naar de rangen van de amateurs. Het was de periode dat Frits van Turenhout elke zondagmiddag op de radio de voetbaluitslagen voorlas. NTS Sport, de voorloper van Studio Sport, zond op zondagavond samenvattingen uit van enkele duels uit de eredivisie. Vrijwel iedereen keek nog zwart-wittelevisie. De kleurentelevisie brak pas echt door in de maanden voor het WK in 1974.

Veel wedstrijden werden in die tijd niet op beeld vastgelegd. Zondagmiddag 29 november 1970 luisterde ik naar de radio. Frits van Turenhout las de uitslag voor van de wedstrijd Ajax-AZ '67. Ajax had in De Meer met maar liefst 8-1 van de club uit Alkmaar gewonnen. Ik hoopte dat NTS Sport die avond een samenvatting van de wedstrijd zou uitzenden. Mijn wens kwam uit.

NTS Sport begon de uitzending met een doelpunt van Johan Cruijff. Hij had dus gescoord tegen AZ, was mijn conclusie. De samenvatting begon. Ik zag mijn jeugdheld op de televisie een doelpunt maken. Maar die treffer kwam niet overeen met het doelpunt dat voor het begin van de samenvatting was getoond. Cruijff had dus twee keer gescoord, was mijn gedachte. Dat ging vervolgens zo door.

Ik zag Cruijff doelpunt nummer 2, 3, 4 en 5 maken. Maar geen van die doelpunten leek op de treffer die eerder in beeld was geweest. Ik kon het niet geloven: ik had vijf doelpunten van Cruijff gezien en wist dat hij er dus minimaal zes had gemaakt. De redactie van NTS Sport had een grap uitgehaald.

En inderdaad: even later passeerde Johan Cruijff voor de zesde keer doelman Gerrit Vooys. Ik zag eindelijk het doelpunt dat voor het begin van de samenvatting was getoond.