Het ANBO bestuur: Cor de Best, Gerrie van Krevel, Henk Rademaker, Hannah Tokkie, Lucie Eijken, Tiny Nooter en Ingeborg Kuiper.
Het ANBO bestuur: Cor de Best, Gerrie van Krevel, Henk Rademaker, Hannah Tokkie, Lucie Eijken, Tiny Nooter en Ingeborg Kuiper.

'Je bent nu later oud dan 65 jaar geleden'

DIEMEN - Feest bij de jarige ANBO aanstaande zaterdag 11 oktober. Het is dan op de kop af 65 jaar geleden dat een groep Diemenaren, 30 in getal, de Diemense tak van de Algemene Bond van de Ouden van Dagen oprichtte.

Het eerste bestuur bestond uit louter heren. Dat is anno 2014 wel anders. Het bestuur telt nu twee heren en wel vijf dames. Over 'ouden van dagen' wordt ook niet meer gesproken, de leden van de bond zijn 'senioren'.

ANBO Diemen telt nu ongeveer 450 leden. Het jongste lid is bijna 52 en het oudste bijna 98 jaar. Vanaf 50 jaar kun je lid worden van de bond, maar in de praktijk wachten senioren tegenwoordig vaak met lid worden tot zij klaar zijn met werken. "Je bent nu later oud dan in de tijd dat de ANBO werd opgericht in Diemen. Aan de andere kant: de 90 of zelfs 100 halen is geen uitzondering meer", zegt penningmeester Henk Rademaker (79). Samen met mede-bestuursleden Hannah Tokkie (67) en Lucie Eijken (81) vertelt hij over de ouderenbond in Diemen. "De 'jongere ouderen' hebben het te druk, gaan nog op reis en voelen zich vaak te jong voor de activiteiten die wij organiseren. Dat vinden we wel jammer en we zoeken ook naar activiteiten die deze groep wel aantrekt", vertellen mevrouw Tokkie en mevrouw Eijken.

In de tijd dat de Diemense afdeling werd opgericht, was er net voor ouderen via een noodwet een basispensioen gekomen. "Veel geld had men nog niet te besteden. Mensen moesten diep in de buidel tasten voor het lidmaatschap. Maar de bond kwam wel voor hun belangen op." Ook nu is het behartigen van de belangen van ouderen nog een belangrijke taak voor de ouderenbond. "Ouderen zijn helemaal niet allemaal zo vermogend als wel wordt gezegd. Hun bestedingsruimte wordt zelfs steeds minder. Wij maken ons sterk voor gratis openbaar vervoer voor de minima onder de ouderen en wij houden de veranderingen op het gebied van zorg en ondersteuning scherp in de gaten. De ANBO heeft deskundigen die mensen kunnen bijstaan als zij met de gemeente een gesprek hebben over hun voorzieningen en zorg. Er wordt nu gezegd dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Dat hebben ze natuurlijk altijd gewild, dat is echt niet nieuw. Alleen moet er wel voldoende ondersteuning zijn. En of daar genoeg geld voor zal zijn? Daarnaast helpen we mensen met hun belastingaangifte en het lidmaatschap van de ouderenbond geeft ook nog eens een collectiviteitskorting bij enkele zorgverzekeringen."

De ANBO organiseert ook verschillende activiteiten voor haar leden. Iedere week is er in De Schakel koersbal, volksdansen en klaverjassen en om de week is er een creatieve inloop. Drie keer per jaar wordt er een gezellige bingomiddag georganiseerd en twee keer per jaar een bustocht. "Een groot voordeel voor veel senioren is dat de activiteiten van de ANBO altijd overdag plaatsvinden. 's Avonds in het donker gaan zij liever niet meer de deur uit."

Zaterdag 11 oktober is het feest in De Schakel ter ere van het 65-jarig jubileum. Iedereen is welkom, ook niet-leden, om eens kennis te komen maken met de ANBO. De deuren van De Schakel gaan om 13.30 uur open. Deze middag treedt Imca Marina lookalike Wendy Molee op met Nederlands- en Engelstalige liedjes uit de oude doos en ook nieuwere liedjes.

'We zoeken naar activiteiten die jongere ouderen aantrekken'