Aline Honingh is trots op het voorleesboek.
Aline Honingh is trots op het voorleesboek. Foto: Ingrid van Vlijmen

Eerste kinderboek van Aline Honingh

DIEMEN - "Mam, vertel dat verhaal over Bella nog eens", vroegen Linde en Zonne, de dochtertjes van Aline Honingh uit Diemen telkens weer. Het verhaal over een meisje dat alles mag, dat zij een keer zomaar voor ze bedacht, is nu een prachtig voorleesboek geworden.

Waarom een verhaal over een meisje dat alles mag?
"Waarom mogen kinderen nou niet steeds snoep en zo laat naar bed als ze willen? Ik wilde dat eens op een leuke manier uitleggen aan mijn dochters en verzon daarom het verhaal over Bella. Ik wilde ze ook laten zien dat ouders heus het beste met je voor hebben als ze nee zeggen. En dat is altijd makkelijker als het over een ander kind gaat. Ik verzin wel vaker verhaaltjes voor mijn dochters, maar dit verhaal sloeg aan. Vooral Zonne bleef maar vragen of ik het nog eens wilde vertellen. Toen heb ik maar besloten om het eens op te schrijven. Mijn man Hylke en ik bedachten dat het leuk zou zijn er meer mee te doen."

Een boek dus. Had je al ervaring als schrijfster?
"Voor mijn werk heb ik wel eens een boekje geschreven: 'Muziek uitgedrukt in getallen'. Dat is een boekje voor het voortgezet onderwijs ter ondersteuning van wiskunde. Het is heel leuk, populair wetenschappelijk. Ik werk aan de Universiteit van Amsterdam. Daar ben ik docent en onderzoeker. Muziekinformatica is mijn onderzoeksgebied. Ik heb natuurkunde gestudeerd en heb geprobeerd mijn grote hobby muziek daarin te betrekken. Dat is gelukt in computationele musicologie. Mijn promotie ging over wiskundige structuren in de muziek."

Dat klinkt toch wel heel anders dan het schrijven van een voorleesboek!
"Dat klopt. Voor het schrijven van het boek over wiskunde en muziek werd ik gevraagd. Een uitgever was er al. Maar iedereen zou toch wel eens een boek willen schrijven? Ik in ieder geval wel. Maar hoe ik het aan moest pakken met dit kinderboekidee wist ik ook niet. Dus heb ik eerst Suus van den Akker om advies gevraagd. Zij is illustratrice en ik kende haar nog uit de tijd dat we allebei viool speelden in een studentenorkest. Ze las het verhaal en wilde meteen de tekeningen erbij maken. Toen heb ik het naar een paar uitgeverijen gestuurd. Het lukte redelijk snel om een uitgever te vinden. Met de tekeningen van Suus is het een heel mooi, kleurrijk prentenvoorleesboek geworden, dat ik zelf ook zou kiezen om aan mijn kinderen voor te lezen. Ik ben er heel erg blij mee."

En Linde en Zonne?
"Voor in het boek staat 'Voor Linde en Zonne'. Linde is nu bijna 7 en Zonne 4,5 jaar. Zij vinden het heel bijzonder dat het boek voor hen is en dat hun namen in alle exemplaren staan, ook in de boeken die andere kinderen krijgen. Linde is al een beetje groot voor dit verhaal. Zonne vindt het heel mooi. Haar favoriete bladzijde is die waarop Bella aan tafel zit achter een enorm bord vol snoep. Bij haar in de klas heb ik het boek al voorgelezen. Heel leuk, de kinderen leefden enorm mee."

Komen er meer boeken van jou?
"Wie weet. Ik vind schrijven heel leuk, maar heb ook mijn werk en gezin. Er ligt nog geen kant-en-klaar verhaal zoals 'Bella mag alles', maar er zitten nog wel verhalen in mijn hoofd. Nee, er is nog geen verhaal waar de kinderen steeds weer om vragen. Ik denk wel dat het een boek voor wat grotere kinderen zou worden, je groeit toch een beetje mee met je eigen kinderen."

'Mijn dochters vroegen steeds weer om het verhaal van Bella'

'Bella mag alles' is een voorleesboek voor kinderen van ongeveer drie tot zes jaar en is verkrijgbaar via de boekhandel.