Woningmarkt in Diemen trekt aan

DIEMEN - De woningmarkt in Diemen trekt weer aan, maar alleen in een deel van de markt. Starters beginnen zich weer te melden op de huizenmarkt. Nieuwbouw op Plantage De Sniep is ook in trek.

Na een aantal kleinere deelprojecten gaan half november in één keer vijf deelprojecten van Plantage De Sniep in de verkoop. Een teken van vertrouwen? "Ja", zegt Mark van Berkum van AMEO Makelaars. "Van de laatste deelfases zijn er nog maar enkele woningen vrij. De volgende keer gaan er 55 woningen tegelijk in de verkoop. Vooral rijwoningen doen het goed, maar ook de wat duurdere twee-onder-een-kap verkopen we weer."
Ook andere makelaars in Diemen merken dat de woningmarkt aantrekt, zij het deels. "In de afgelopen negen maanden zien we dat de doorstroming van jongere starters uit huurwoningen of uit het ouderlijk huis redelijk op gang komt. Als deze mensen een vast contract krijgen, begeven zij zich vaak direct op de koopmarkt", vertelt Jan de Jager van het gelijknamige makelaarskantoor. "Maar de pot voor startersleningen dreigt leeg te raken en het is nog niet duidelijk of het Rijk daar weer geld in stopt." "We zien ook een trend dat aardig wat Amsterdammers weer de overstap naar Diemen maken", vult Van Berkum aan.
"De markt trekt heel erg aan doordat er weer appartementen worden verkocht", meldt ook Danny van Buuren van AVT Makelaars. "De laatste maanden zien we dat er ook weer behoorlijk veel eengezinswoningen verkocht worden, de doorlooptijd is een stuk korter geworden. Prijstechnisch is het nog niet echt te merken. Mensen die hun huis na 2007 hebben gekocht moeten over het algemeen wel inleveren op hun hypotheek. Gemoderniseerde woningen verkopen we op dit moment beter dan kluswoningen, omdat de verbouwing meefinancieren niet meer kan."

De trend is positief, al is het niveau van voor de crisis nog lang niet gehaald. Voor duurdere huizen is het nog steeds moeizaam, melden de makelaars. Het consumentenvertrouwen is toegenomen en de rente staat historisch laag, maar door de steeds strengere regels voor hypotheken is de financiering voor kopers steeds vaker een probleem.