Afbeelding

Lege brandkast opengebroken

Criminaliteit, groot en klein, het is van alle tijden. De Diemer Courant van 26 januari 1916 geeft een inkijkje in een turbulente winterse zaterdagnacht waarin boeventuig Diemen aandeed. Waarschijnlijk in een bootje!

"Zaterdagnacht is Diemen door inbrekers bezocht. Op verschillende plaatsen is inbraak gepleegd. Op het eiland "De Sniep" is men o.a. door openschuiving van een raam ingeklommen bij Edzes, waar goud en zilver werden ontvreemd. Verschillende meubelen waren naar buiten gesleept, doch niet medegenomen. Er naast, in de villa van den heer A. van Boven werd een ruit uitgesneden, doch hier werd niets vermist.

Aan een paar arbeiderswoningen werd ook nog een bezoek gebracht. Doch daar werden de bewoners wakker en namen de dieven de vlucht. Ook in de ammunitie-bergplaatsen op de "Sniep" zijn ze geweest, waar de deuren geopend waren. De bewaker heeft twee personen zich in een bootje zien verwijderen. Vervolgens hebben de inbrekers een inval gedaan in het kantoor der Coöperatieve vereniging "Ons Voordeel". Hier is de brandkast opengebroken. Doch geld hebben de heeren niet gevonden, daar dit door den directeur, den heer Oostenrijk, 's avonds meegenomen wordt naar huis."