Grondel: scheiden afval is belangrijk

DIEMEN - De gemeenteraad praat vanavond over de Notitie Afvalinzameling. Er worden scenario's besproken die ertoe moeten leiden dat er een eenduidig inzamelsysteem in Diemen komt, gewenst gedrag beloond wordt en er beter afval wordt gescheiden.

Wethouder Grondel (GroenLinks) komt mede op basis van de suggesties van de fracties in de gemeenteraad eind dit jaar met een voorstel naar de gemeenteraad. In de zomer van 2015 wordt er een nieuw contract gesloten met een bedrijf dat afval inzamelt. De kans is groot dat dit opnieuw Meerlanden wordt.

Grondel windt er geen doekjes om: met de scheiding van afval is het in Diemen slecht gesteld in vergelijking met andere gemeenten. Een oorzaak kan zijn dat bij veel containers voor restafval en groente-, tuin- en fruitafval (gft-afval) geen containers staan om papier en plastic in te deponeren. Papier wordt overigens gratis afgehaald door de lokale omroep en de protestantse kerk. Grofvuil kan worden aangeboden bij het Recycleplein van de gemeente, dit is de voormalige gemeentewerf, of wordt na een telefonische afspraak gratis opgehaald door mensen van de gemeente.

Grondel: "Het Rijk legt met ingang van 1 januari 2015 belasting op voor restafval. Het is dus zaak om het afval goed te scheiden. Ik vind zelf het scheiden van afval ook belangrijk omdat veel schaarse grondstoffen gerecycled kunnen worden en geld opbrengen. Het is belangrijk dat wij in de toekomst zo min mogelijk restafval overhouden. Alleen dan kunnen wij ervoor zorgen dat de afvalstoffenheffing in de toekomst omlaag gaat. Wij hebben momenteel al een van de hoogste afvalstoffenheffingen in Nederland."

Grondel denkt dat het goed zou zijn als er op meer plekken in de gemeente containers voor papier en plastic komen te staan bij de containers voor het restafval en gft-afval. Dat maakt het mensen makkelijker om hun afval gescheiden aan te bieden.

De wethouder hoopt dat de fracties in de gemeenteraad vanavond met suggesties komen om het systeem van afvalinzameling te verbeteren.