Afbeelding
Foto: Trudy Kroese

Schoolplein14 is geopend

DIEMEN - Bij de Sint-Petrus School is vrijdagmiddag Schoolplein14 geopend. Schoolplein14 bestaat uit een aantal plekken op het schoolplein waar speel- en sportmogelijkheden voor de leerlingen van de basisschool zijn aangelegd.

Schoolplein14 is voor het overgrote deel gefinancierd door de Johan Cruyff Foundation. Leerlingen van de school hebben zelf ook geld ingezameld voor de inrichting van Schoolplein14. Zij hielden diverse sponsoracties, zoals de sponsorloop die twee weken geleden plaatsvond rond de school aan de Ouddiemerlaan.

Bij de feestelijke opening waren veel ouders van de leerlingen van de Sint-Petrusschool aanwezig. Na de speeches van directeur Hans Hornstra, wethouder van Onderwijs Jeroen Klaasse (D66) en Jeroen de Lange, voorzitter van volleybalvereniging Smashing '72, konden de leerlingen gaan spelen. Schoolplein14 bestaat uit drie velden: een cirkelvormig plein waar de jongste leerlingen kunnen spelen, een voetbalveld en een veld dat kan worden gebruikt voor sporten als volleybal en trefbal.

Smashbal
Op dat veld konden de kinderen kennismaken met smashbal, een variant van volleybal die snel aan populariteit wint. De kinderen kregen begeleiding van Jolien Sinnema en Wouter Westenberg. Jolien Sinnema maakt deel uit van het Nederlands beachvolleyteam dat volgend jaar deelneemt aan het WK beachvolleybal in Nederland. Een van de plekken waar wordt gespeeld is de Dam in Amsterdam. Wouter Westenberg is inwoner van Diemen en speler van Smashing '72. Hij zet zich in om smashbal populair te maken bij leerlingen van het basisonderwijs. Jeroen Klaasse had een speciaal cadeau voor Hans Hornstra, die eind van dit jaar met pensioen gaat. Hij overhandigde sport- en Ajaxliefhebber Hornstra een fraaie Ajax-bal. Dit resulteerde in gejuich van veel kinderen op het schoolplein. De meesten van hen hebben twee favoriete clubs: Ajax en SV Diemen. "Jaaaaaaaa", was het antwoord nadat wethouder Klaasse de kinderen had gevraagd of zij Schoolplein14 mooi vinden.
Het bestuur en de leerkrachten van de Sint-Petruschool hebben zich samen met de gemeente ingezet voor de komst van Schoolplein14. Zij kregen hierbij hulp van het bedrijf Gebroeders Hartsink in Diemen, dat onder meer de fietsenstalling die vroeger op het schoolplein stond heeft afgebroken en andere werkzaamheden heeft verricht. Ruben Kroese en Etienne Hunt uit Diemen hebben Schoolpein14 ingedeeld volgens het ontwerp van de Cruyff Foundation.

Hans Hornstra wees op het bord met de 14 regels van de Cruyff Foundation dat op Schoolplein14 staat. Via die 14 regels worden de gebruikers van Schoolpein14 erop gewezen dat zij op een verantwoorde en leuke manier met elkaar moeten omgaan en zuinig op het plein dienen te zijn. De 14 regels passen volgens Hornstra uitstekend bij het Kanjerproject waar de school aan deelneemt. Het Kanjerproject is erop gericht om pesten op school tegen te gaan. "Als jullie je aan de 14 regels van de Johan Cruyff Foundation houden, zal er weinig ruzie op het schoolplein zijn. En dat willen we allemaal", aldus Hornstra.

De kinderen waren 's middags druk in de weer op Schoolpein14. Veel jongens maakten gebruik van het voetbalveld en andere leerlingen leefden zich uit met smashbal. Jolien Sinnema en Wouter Westenberg speelden de kinderen de bal toe waarna er een keiharde smash volgde.

Leerlingen Sint-Petrusschool hebben nu veel speelmogelijkheden