André Schreurs, Ineke Bakkum en Joop Mous.
André Schreurs, Ineke Bakkum en Joop Mous. Foto: Trudy Kroese

'Cijfers vertellen het verhaal en de ontwikkeling van een bedrijf'

DIEMEN - Accountantskantoor Van Deventer is in november 25 jaar gevestigd in het pand aan het Koninginnepad 1 in het centrum van Diemen. Joop Mous (65), Ineke Bakkum (46) en André Schreurs (46) zijn vennoten van het bedrijf. Daarnaast werken er 12 personeelsleden van wie er drie in Diemen wonen.

De geschiedenis van accountantskantoor Van Deventer gaat veel verder terug dan 25 jaar. Het kantoor was lange tijd op diverse plekken in Amsterdam gevestigd. In november 1989 werd besloten om naar Diemen te verhuizen. Ineke Bakkum: "Het kantoor zat 25 jaar geleden in een pand in De Pijp, een buurt die achteruit ging. Er werd besloten om naar dit pand in Diemen te verhuizen. Dicht bij Amsterdam en goed bereikbaar."

André Schreurs: "Bij het kantoor werkten 25 jaar geleden veel dames, zij waren gewend om in de middagpauze de Albert Cuyp of de winkelstraten in De Pijp te bezoeken. Een voorwaarde voor de verhuizing was dat het nieuwe pand dicht bij een winkelcentrum zou liggen. Winkelcentrum Diemerplein ligt hier vlakbij."

Accountantskantoor Van Deventer heeft vooral klanten van het MKB (midden- en kleinbedrijf), maar verleent ook diensten aan zzp'ers en particulieren. André Schreurs: "Wij verzorgen financiële dienstverlening zoals het opstellen van een jaarrekening, het doen van aangiften inkomsten-, vennootschaps- en omzetbelasting (BTW) en geven fiscaal advies. Dat laatste is een van onze specialiteiten. Uiteraard willen onze klanten weinig belasting betalen en wij geven hen op dat gebied kundig en ook verantwoord advies."

Bakkum en Schreurs vertellen dat het verlenen van advies aan klanten een belangrijk deel van hun werk vormt. Zij denken mee met hun klanten en geven hen altijd eerlijk advies. "Soms moeten wij een klant het advies geven om personeelsleden te ontslaan omdat anders de bedrijfsvoering in gevaar komt. Dat advies kan hard aankomen. Het is aan de klant om dit advies al dan niet op te volgen", aldus Schreurs.

Niet saai
Bakkum benadrukt dat het werk van een accountant zeker niet saai is. "Het interessante van ons werk is dat de cijfers het verhaal en de ontwikkeling van een bedrijf vertellen. Verder vind ik het leuk om met klanten om te gaan. Veel klanten komen naar ons kantoor in Diemen toe, maar wij bezoeken zelf ook klanten, dat zijn doorgaans de wat grotere bedrijven."
Accountantskantoor Van Deventer heeft weinig bedrijven en zzp'ers in Diemen als klanten. Door de toename van het aantal winkels, kleine bedrijven en zzp'ers in Diemen lijken hier volop kansen te liggen voor het accountantskantoor. Schreurs en Bakkum laten weten dat zij graag met deze ondernemers in contact komen om te bespreken wat zij voor hen kunnen betekenen.
De drie vennoten zijn verantwoordelijk voor het werk dat het accountantskantoor levert. De twaalf personeelsleden zijn allemaal goed opgeleid en hebben veel ervaring. Het eindproduct dat aan de klant wordt geleverd passeert altijd minimaal een van de drie vennoten. Ook als een klant persoonlijk advies krijgt is altijd een van de vennoten bij het gesprek aanwezig.