Danny van Buuren, Afra van Buuren Patricia Huijbrechtse en Stefan Bijlsma van AVT makelaars.
Danny van Buuren, Afra van Buuren Patricia Huijbrechtse en Stefan Bijlsma van AVT makelaars.

'We hebben de crisis wel gevoeld, maar toch is het ieder jaar beter gegaan'

DIEMEN - In 2004 startte makelaar Danny van Buuren (42) met AVT Makelaars in Diemen. In die 10 jaar zat het economische tij niet mee, maar het kantoor heeft zich toch een vaste plek in de Diemense en Amsterdamse woningmarkt weten te verwerven.

Tien jaar geleden maakte Van Buuren de overstap van assurantiƫn naar de makelaardij. Diemen was hem niet onbekend, hij werkte er al bij de Diemen Adviesgroep van zijn schoonfamilie in de Arent Krijtsstraat. In 2004 was de tijd rijp voor uitbreiding met een makelaarskantoor. AVT, dat staat voor aankoop, verkoop en taxaties, startte op het moment dat de woningmarkt nog goed was. "Maar het was toen net zo dat je geen diploma's meer hoefde te hebben om jezelf makelaar te noemen. Dat zorgde ervoor dat er ineens veel meer makelaars waren", vertelt Van Buuren. "Ik had alle assurantiediploma's, had bouwkunde gestudeerd en was bezig met de diploma's voor de makelaardij. Ja, natuurlijk heb ik die ook gehaald, wij vinden dat wel belangrijk. Collega Patricia Huijbrechtse kwam er al snel bij, ook met alle diploma's."

Van Buuren weet nog welk huis hij als eerste verkocht. "Dat was een huis in de Reinier Castelijnstraat, bij ons om de hoek. In die eerste jaren liep de woningmarkt nog wel goed door. Tot september 2008, daarna stagneerde de woningmarkt door de economische crisis." Toch telt het team van AVT inmiddels vijf mensen. "We zijn er goed doorheen gekomen doordat we in de eerste jaren goed naam hebben kunnen maken. We hebben de crisis wel gevoeld, maar het is toch ieder jaar beter gegaan. Via het assurantiekantoor hadden we al een goede naam en het voordeel van Diemen is dat het dicht bij Amsterdam ligt, dus ook dat behoorde al snel tot ons werkgebied. Daarnaast heeft Diemen als voordeel dat er veel eigen grond is, geen erfpacht, en dat Diemen heel erg centraal ligt en een goede bereikbaarheid heeft."

Van Buuren is inmiddels ook voorzitter van de winkeliersvereniging van de Arent Krijtsstraat. "Ik vind het belangrijk om me daar als ondernemer voor in te zetten. Door de diversiteit in ondernemingen is het best moeilijk om samenhang in de winkeliersvereniging te krijgen, maar we weten van elkaar wat er speelt, en gunnen we elkaar ook iets. Inkopen doe ik zo veel mogelijk bij collega's in de straat. Ook met de andere makelaars in Diemen is het contact goed; we zitten elkaar ook niet in de weg, we werken in heel verschillende projecten."

Ook over 10 jaar is AVT nog steeds in Diemen, denkt Van Buuren. "Daar heb ik alle vertrouwen in. De moeilijkste jaren hebben we absoluut achter de rug. Mijn vrouw werkt in de zaak en mijn dochter van 16 begint het ook leuk te vinden; het zou leuk zijn als zij straks ook in de zaak zit. Het assurantiekantoor is van mijn schoonfamilie. We zijn dus echt een familiebedrijf met een vaste groep mensen die dicht bij elkaar staan. Dat vind ik heel prettig en geeft onze cliƫnten ook een prettig gevoel, denk ik."