Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Bijeenkomst in teken van cybercrime

DIEMEN - In het gemeentehuis wordt op dinsdag 7 oktober een bijeenkomst voor bedrijven en zzp'ers in Diemen gehouden die in het teken staat van cybercrime.

De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Regionaal Platform Criminaliteitsbestrijding Amsterdam Amstelland, Ondernemend Diemen en de gemeente Diemen.

Cybercrime lijkt een steeds groter probleem te worden. Het leven speelt zich meer en meer digitaal af en hierdoor neemt ook de kans op onlinecriminaliteit toe. Bedrijven en zzp'ers lopen een steeds grotere kans om slachtoffer te worden van internetcriminelen. Die ontwikkelen steeds nieuwe trucs die het mogelijk maken om in te breken in computers. Dit kan grote gevolgen hebben: de bankrekening van bedrijven en zzp'ers kan worden leeggehaald en bedrijfsgeheimen of andere gevoelige informatie kan worden gestolen.

Hacker
Tijdens de bijeenkomst laat een doorgewinterde hacker de aanwezigen zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om in een computer in te breken. Vervolgens geeft hij tips over hoe men zich kan beschermen tegen cyberaanvallen van criminelen. Aanwezigen zullen met eigen ogen kunnen zien hoe zij de digitale veiligheid van hun bedrijf sterk kunnen verbeteren.

Belangrijke informatie
Liza van Zon, bestuurslid van Ondernemend Diemen, verwacht veel van de bijeenkomst. "Een hacker zal de aanwezigen informatie geven over de beveiliging van hun computers. Er zullen ongetwijfeld kleine bedrijven en zzp'ers zijn die denken dat zij geen interessant doel zullen zijn voor cybercrime. Maar ik ben ervan overtuigd dat de aanwezigen veel belangrijke informatie over de beveiliging van hun systemen zullen krijgen."
Dat cybercrime wel degelijk leeft onder ondernemers in Diemen merkte zij recent. "Ik had contact met iemand van een bedrijf in Diemen. Hij wist van de bijeenkomst en vertelde mij dat de persoon die binnen zijn bedrijf verantwoordelijk is voor de ict en de beveiliging van het systeem de bijeenkomst zeker gaat bezoeken."

Ernstige gevolgen
Jeroen Klaasse (D66), wethouder van Economische Zaken: "Cybercrime is een belangrijk probleem. Landelijk worden 40 tot 60 procent van de bedrijven geconfronteerd met cybercrime. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering. De gemeente heeft een professionele ict-afdeling en de mensen die daar werken hebben maatregelen genomen tegen cybercrime. Het systeem van de gemeente is uiteraard beveiligd met firewalls en virusscanners. Als gemeente hebben wij ook te maken met privacygevoelige informatie. Het Rijk levert ons daarvoor de beveiliging."

Steeds meer bedrijven worden geconfronteerd met cybercrime

Burgemeester
Klaasse laat weten dat ook burgemeester Amy Koopmanschap bij de bijeenkomst aanwezig zal zijn. Zij is verantwoordelijk voor de portefeuille Veiligheid. "Ik heb begrepen dat er veel belangstelling voor de bijeenkomst is. Ik verwacht dat er veel bedrijven en zzp'ers op af komen."