Saskia Kaptijn en Anna Meijer in Nandaime.
Saskia Kaptijn en Anna Meijer in Nandaime.

Vivos hoopt op verdere groei van aantal leden

DIEMEN - Vivos, de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking in Diemen, heeft sinds het voorjaar een nieuw bestuur. Het bestuur bestaat voor het merendeel uit jonge mensen die ernaar streven om de vereniging nog meer bekendheid onder inwoners van Diemen te geven.

Peter Prins trad eerder dit jaar af als voorzitter van Vivos. Prins werd in maart gekozen als gemeenteraadslid van de Partij van de Ouderen en was van mening dat hij die functie niet kon combineren met de rol van preses van Vivos. Zijn buurvrouw Saskia Kaptijn is nu voorzitter van Vivos, haar zusje Elsje Kaptijn is vicevoorzitter, Anna Meijer is penningmeester en Ricardo Gonzales is secretaris. Vivos bestaat 28 jaar en heeft sinds het begin een vriendschapsband met Nandaime, een plaatsje in Nicaragua.

Het nieuwe bestuur heeft de ambitie om het ledenaantal van Vivos te laten groeien en wil ook acties voor Nandaime blijven organiseren. Saskia Kaptijn: "Wij willen dat nog meer mensen in Diemen van het bestaan en het werk van Vivos weten. Het aantal inwoners van Diemen is de laatste jaren enorm toegenomen door de oplevering van de woningen op Plantage De Sniep en de Campus Diemen Zuid. Wij willen ervoor zorgen dat ook die nieuwe inwoners van Diemen van het bestaan van Vivos afweten. Wellicht levert dit nieuwe leden op."

Saskia Kaptijn en Anna Meijer zijn samen in Nandaime geweest. Zij gingen daar langs toen Peter Prins het dorp bezocht. De twee vrouwen waren onder de indruk van de armoede en de zware levenswijze van de inwoners. Anna Meijer: "Bij Nandaime ligt een vuilnisbelt waar gezinnen werken, ook kinderen. Die mensen halen met hun blote handen zaken uit het afval die gerecycled kunnen worden. Daar verdienen zij hun geld mee. Zij hebben niet de beschikking over handschoenen en er is ook geen waterleiding op die vuilnisbelt. Kinderen gaan dus met vieze handen eten. Wij hopen dat wij erin slagen om de mensen die daar werken handschoenen te geven en ervoor te zorgen dat er een waterleiding bij de vuilnisbelt kan worden aangelegd."

Vivos houdt al 28 jaar acties voor Nandaime. De opbrengst van deze acties en de collectes die in Diemen worden gehouden, wordt verdubbeld door de gemeente. Saskia Kaptijn: "In het verleden verdubbelde het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking de opbrengst ook. Dat is niet meer het geval. De gemeente nog wel, maar er wordt wel extra scherp naar gekeken."

Het bestuur van Vivos heeft regelmatig contact met Cecilia Gonzales. Zij is vertegenwoordiger van Vivos in Nandaime. De in Spanje geboren Ricardo Gonzales spreekt uiteraard vloeiend Spaans, Saskia Kaptijn spreekt de taal een beetje. Een aantal nieuwe leden van Vivos studeert Europese Studies en leert tijdens hun studie Spaans.

Vivos houdt op 29 oktober een pubquiz in Wapen van Diemen

Vivos houdt op woensdag 29 oktober een pubquiz in Het Wapen van Diemen. De aanvang is om 20.00 uur. Deelname kost 2,50 euro. De opbrengst van de pubquiz wordt door Vivos gebruikt voor activiteiten in Nandaime. Het bestuur van Vivos hoopt via de pubquiz nieuwe en ook jonge mensen voor het werk van de vereniging voor ontwikkelingssamenwerking te interesseren.

Inschrijven kan via www.vivos.nl.