A1

Een dag nadat Ajax in de Arena een uitstekende prestatie leverde door met 1-1 gelijk te spelen tegen de miljoenenploeg van Paris Saint Germain ontmoetten de A1-junioren van beide clubs elkaar op De Toekomst. Het ging om een duel in de UEFA Youth League. Ajax treft later de jeugdteams van Barcelona en APOEL Nicosia.

De jonge Ajacieden overklasten hun leeftijdsgenoten uit Parijs: 6-1. De doelpunten van Ajax werden gemaakt door Donny van Beek (3x), Adam El Idrissi (2x) en Jairo Riedewald (strafschop). Yohan Demoncy scoorde voor de bezoekers.

Een gedistingeerde heer uit Diemen, die heel vaak wedstrijden op De Toekomst bezoekt, vertelde mij dat Ajax veel beter was dan de jonge Fransen. De jeugdspelers uit Parijs kwamen er niet aan te pas en de score had hoger in het voordeel van Ajax kunnen uitvallen.

Het resultaat van de wedstrijd tussen de A1 van Ajax en Paris SG is een indicatie van de staat van het huidige voetbal. Paris SG startte woensdag in de Arena met slechts een Fransman in de ploeg. Drie spelers van de Franse kampioen, Van der Wiel, Maxwell en Ibrahimovic, hebben een verleden bij Ajax. De Amsterdammers startten met een jonge ploeg onder wie een aantal spelers die zelf zijn opgeleid. Volgens insiders barst de A1 van Ajax van het talent. Namen die dan meteen vallen zijn die van Donny van Beek, Abdelhak Nouri, Adham El Idrissi, Vaclav Cerny en de onlangs aangetrokken Kroaat Robert Muric. Jairo Riedewald speelde vorig seizoen al een aantal wedstrijden in het eerste van Ajax. De kans is groot dat een aantal spelers van de huidige A1 dit seizoen in het team van trainer Frank de Boer debuteert. De kans dat een van de jeugdspelers van Paris SG in de toekomst zijn opwachting maakt in het eerste elftal van die club is klein. De Franse club is eigendom van een sjeik die graag met euro's strooit. Het is makkelijker om vele miljoenen te spenderen aan grote aankopen dan om zelf jonge spelers te scouten en op te leiden voor de hoofdmacht.