Ouddiemerlaan, mooie straat in het centrum.
Ouddiemerlaan, mooie straat in het centrum. Foto: Trudy Kroese

Buurtfeest in deel Ouddiemerlaan

DIEMEN - Op de Ouddiemerlaan tussen het Wilhelminaplantsoen en het Van Medenbach Wakkerplein vindt op zaterdag 27 september een buurtfeest plaats.

Er zijn activiteiten voor kinderen en volwassenen en er zijn workshops die in het teken staan van de herinrichting van de Ouddiemerlaan tussen de Harteveldseweg-Muiderstraatweg en het Wilhelminaplantsoen.

Astrid Schouten is een van de organisatoren van het buurtfeest. Zij woont met haar gezin al ruim 20 jaar in Diemen, waarvan de laatste vijf jaar op de Ouddiemerlaan. "Toen wij hier pas woonden hebben wij bij de gemeente aangeklopt om te wijzen op het vele vrachtverkeer dat door de straat reed. De gemeente heeft toen het bord met het opschrift 'centrum' dat hier in de straat stond verwijderd en ook verbodsborden voor vrachtwagens geplaatst. Het gaat nog steeds om tijdelijke borden. Er rijden hier nog wel vrachtwagens en touringcars door de straat, terwijl sommige automobilisten hard rijden."

De Ouddiemerlaan wordt zaterdag 27 september om 15.00 uur vanaf het Van Medenbach Wakkerplein tot aan het Wilhelminaplantsoen afgesloten voor verkeer. Het buurtfeest start om 16.00 uur. Er zijn tal van activiteiten: kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen en rond 18.00 uur is er een modeshow door kinderen. Hergebruikwinkel Next helpt bij het organiseren van de modeshow. Er wordt tijdens het buurtfeest uitgebreid stilgestaan bij de herinrichting van de straat. Er zijn brainstormsessies waarin bewoners en ondernemers in de straat hun ideeën kunnen inbrengen. Astrid: "Er zal over allerlei zaken worden gesproken, zoals de veiligheid, de leefbaarheid en het groen. Dit deel van de Ouddiemerlaan is een mooi gedeelte van het centrum van Diemen met mooie, vaak oudere woningen. Maar veel is voor verbetering vatbaar. Als je vanaf de Hartveldseweg of de Muiderstraatweg de Ouddiemerlaan inrijdt komt je in een breed gedeelte van de straat. Dat nodigt uit om hard te rijden. De veiligheid voor fietsers in dat deel van de Ouddiemerlaan laat veel te wensen over. Misschien is het een idee om een fietspad in de straat aan te leggen of de straat smaller te maken. Ook is het misschien een idee om de straat een meer groene uitstraling te geven, bijvoorbeeld door het plaatsen van plantenbakken. De lantaarnpalen passen niet bij de mooie uitstraling van de straat. Het lijken wel lantaarnpalen die een snelweg verlichten. Wij zouden graag zien dat er mooie lantaarnpalen worden geplaatst. Een van de nieuwe bewoonsters heeft het idee ingebracht om in dit deel van de Ouddiemerlaan een zebrapad aan te leggen. Zij is moeder van twee jonge kinderen. De sfeer in de straat is de laatste jaren veranderd. Er zijn meer gezinnen met jonge kinderen komen wonen."

Zij voert regelmatig overleg met de gemeente over de herinrichting van de straat. De gemeente heeft toegezegd de uitkomst van de brainstormsessies van de bewoners onderdeel uit te laten maken van de vervolgstappen. De gemeente wil in november een voorlopige schets van de herinrichting presenteren. In januari 2015 moet het voorlopig ontwerp klaar zijn. Het is de bedoeling dat een definitief ontwerp in februari wordt gepresenteerd. Alle bewoners van de Ouddiemerlaan vanaf het Wilhelminaplantsoen tot aan de Hartveldseweg-Muiderstraatweg zijn uitgenodigd voor het buurtfeest, inclusief de bewoners van nieuwbouwcomplex Diemerburgh. Café 't Pandje verzorgt de biertap, Chinees restaurant Ling Hong de hapjes en het buffet.