Afbeelding

Eigen vermogen moet groeien, schuld omlaag

DIEMEN - Het college van B en W wil de overschotten van de meerjarenbegroting 2015-2018 gebruiken voor het laten groeien van het eigen vermogen (9 miljoen euro) en het laten slinken van de schuld (81 miljoen euro). Als het aan het college ligt wordt er geen geld geïnvesteerd in nieuw beleid.

Wethouder Lex Scholten van Financiën: "Wij hebben de afgelopen jaren bezuinigd. Zo hebben verenigingen en instellingen elk jaar 2,5 procent minder subsidie gekregen. Volgend jaar is dat voor het laatst het geval. Daarnaast zijn wij als ambtelijke organisatie efficiënter gaan werken. Ook daarmee is geld bespaard. Wij hechten aan goede voorzieningen voor de inwoners van Diemen en een goede openbare ruimte. Daarvoor trekken wij geld uit."

De schuld van de gemeente is voor een belangrijk deel ontstaan door de aankoop van grond op De Sniep. "Wij zien dat de woningmarkt aantrekt. Er worden steeds meer woningen op de zuidflank van De Sniep gebouwd en verkocht en ook de verkoopprijs van die woningen stijgt. Dat betekent dat wij als gemeente meer geld voor de grond ontvangen. De voormalige basisscholen 't Palet en De Duif worden eind dit jaar gesloopt. Daar komen koop- en huurwoningen. Woonstichting De Key is eigenaar van de grond op de Ouddiemerlaan waar vroeger zorgcentrum De Diem stond. De Key gaat voor die plek een aangepast plan voor woningbouw maken. Dat geldt ook voor de eigenaren van de grond op de plek waar vroeger het postkantoor stond." Het Rijk hevelt met ingang van 1 januari 2015 taken over naar de gemeenten. Het gaat onder meer om taken op het gebied van gezondheidszorg, thuiszorg en jeugdzorg. "Wij willen die diensten leveren en ook binnen het budget blijven dat het Rijk ons geeft. Maar ik verwacht dat dat in de eerste fase niet makkelijk zal worden. Wij reserveren daar geld voor."

De gemeente reserveert ook geld voor een ongelijkvloerse kruising bij het station in het centrum van Diemen. "Wij hebben samen met het Rijk aan ProRail een opdracht voor een onderzoek gegeven. Door dat onderzoek moeten de technische details duidelijk worden. Ik zal blij zijn als er eind volgend jaar een plan ligt. Het overgrote deel van de kosten voor de ongelijkvloerse kruising wordt door andere partijen betaald, maar wij zullen ook een bijdrage moeten leveren." De gemeente werkt momenteel aan ambtelijke samenwerking met de gemeenten Ouder-Amstel, Uithoorn en Ronde Venen: Duo Plus. De gemeenteraad neemt hierover in november een startbesluit. Het plan heeft tot onrust binnen de ambtelijke organisatie geleid. "Het is de bedoeling dat de verschillende diensten van de vier gemeenten gaan samenwerken. Nu hebben diverse gemeenten bepaalde diensten met een kleine formatie. Als die diensten gaan samenwerken leidt dit tot verbetering van kwaliteit. Als die afdelingen van die vier gemeenten worden samengevoegd kan er op termijn efficiënter worden gewerkt. Het gevolg is dat er minder mensen nodig zijn." De wethouder wijst er nogmaals op dat de ambtelijke organisatie van Diemen de afgelopen jaren efficiënter is gaan werken. "Het inwoneraantal van Diemen is de laatste zeven, acht jaar met zo'n tien procent gegroeid. Het aantal ambtenaren is min of meer gelijk gebleven. Dat betekent dat hetzelfde aantal ambtenaren een goede dienstverlening levert voor veel meer mensen dan een aantal jaren geleden."