Maandag kon deze bewoner alleen nog door het hek kijken, nu mag hij terug naar huis.
Maandag kon deze bewoner alleen nog door het hek kijken, nu mag hij terug naar huis. Foto: Ingrid van Vlijmen

Eerste bewoners hoogbouw Beukenhorst naar huis

DIEMEN - Bewoners van een deel van de hoogbouw van de Beukenhorst kunnen terug naar huis. De gemeente heeft de woningen na inspectie vrijgegeven voor bewoning.

Het gaat om 72 huishoudens. De bewoners zijn persoonlijk geïnformeerd over de terugkeer en worden daarbij begeleid door woonstichting De Key. Gisteren werden daarvoor speciale spreekuren georganiseerd voor deze bewoners.

De stut- en stempelwerkzaamheden in het meest beschadigde deel van de flat Beukenhorst zijn afgerond. De afdeling Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente Diemen heeft de werkzaamheden geïnspecteerd en gecontroleerd. Op basis hiervan zijn de woningen in het zogenaamde 'blauwe deel' van de hoogbouw vrijgegeven. De 32 woningen in het meest beschadigde deel van de flat zijn voor langere tijd onbewoonbaar. Wel mogen bewoners nu hun huis in om spullen op te halen onder begeleiding van een medewerker van het bouwterrein. De huishoudens uit dit deel van de flat hebben een persoonlijke woonbegeleider van De Key die de tijdelijke herhuisvesting begeleidt. De eerste gesprekken over herhuisvesting zijn deze week met de bewoners gevoerd.

Het onderzoek naar de oorzaak van de gasexplosie is nog in volle gang. Het Openbaar Ministerie leidt het onderzoek. Ook energiebedrijf Liander, de arbeidsinspectie en de politie zijn daarbij betrokken.

Bezorgd
Leden van het college van B en W bezochten de afgelopen dagen bewoners die door de explosie voor korte of langere tijd niet naar huis kunnen in hun hotels.
Veel bewoners van de laagbouw die al terug naar huis mochten, vonden het moeilijk om naar hun woning terug te keren. Zij maakten zich zorgen over de veiligheid van het flatgebouw. De gemoederen liepen daarbij soms hoog op. Vrijwel alle bewoners uit dit deel van de flat zijn inmiddels wel teruggekeerd naar hun woning.

Hulp
De groep bewoners uit Diemen-Zuid die vorige week begonnen is met hulp aan de getroffen bewoners die voor langere tijd niet naar huis kunnen, houdt een lijst bij van mensen die spullen aanbieden. Het contactadres is diemen-connect@hotmail.com. "Wat er precies nodig is, is nog onduidelijk", laat een initiatiefnemer weten. "Opslag hebben we ook niet, dus we houden alleen bij wat er aangeboden wordt en wat er nodig is. Ook kan er geld gedoneerd worden op bankrekening NL78INGB0004896340, o.v.v. Beukenhorst."

Donderdag 4 september vond er een explosie plaats in de flat de Beukenhorst. Hierbij zijn twee mensen om het leven gekomen: een medewerker van De Key en een medewerker van een bouwbedrijf die in de flat aan het werk was. De flat telt in totaal 193 woningen. 54 bewoners in het lage deel van de flat konden direct terugkeren, de bewoners uit het tweede deel van de laagbouw kort daarna.