JOS

In Amsterdam wordt volgende week een echte derby gespeeld: de Amsterdamse amateurclub JOS Watergraafsmeer speelt dan tegen de profs van Ajax 1. Het is een duel waar veel voetballiefhebbers naar uitkijken.

JOS en Ajax hebben een band. Trainer Rinus Michels leerde op sportpark Drieburg het trainersvak. Nadat de bonkige midvoor als voetballer was gestopt ging hij aan de slag als gymnastiekleraar. Daarnaast werd hij trainer van JOS. In het seizoen 1964-1965 verkeerde Ajax in degradatiegevaar. Op 1 januari 1965 diende trainer Vic Buckingham zijn ontslag in. Het bestuur van Ajax nam de gok om de onervaren Rinus Michels als trainer in dienst te nemen. Op 24 juni 1965 debuteerde Michels als trainer van Ajax. De Amsterdammers wonnen in De Meer met 9-3 van MVV, Sjaak Swart scoorde vijf keer.

Michels introduceerde bij Ajax het profvoetbal en was zeer succesvol als coach van de Amsterdammers. In 1971 won Ajax onder zijn leiding de eerste Europa Cup I, door in de finale in Londen met 2-0 te winnen van het Griekse Panathinaikos. Daarna vertrok de trainer naar Barcelona.

Een andere Ajacied die van JOS afkwam was Ruud Suurendonk. De speler maakte aan het einde van de jaren 60 deel uit van de selectie van Ajax, maar was nooit een vaste waarde in de basis. Zijn mooiste moment als speler van Ajax beleefde hij op 21 januari 1970. Ajax was in de derde ronde van het Jaarbeursstedentoernooi (enigszins vergelijkbaar met de huidige Europa League) gekoppeld aan het Italiaanse Napoli. Ajax verloor de eerste wedstrijd met 1-0.

In de return in het Olympisch Stadion stond er na 90 minuten spelen 1-0 voor Ajax op het scorebord. Michels bracht Ruud Suurendonk in de ploeg. De invaller scoorde drie keer en stelde de plek van Ajax in de kwartfinale van het toernooi veilig. Het doel van de club uit Zuid-Italiƫ werd die avond verdedigd door Dino Zoff. De keeper zou uitgroeien tot een legende en werd in 1982 wereldkampioen met het nationale team van Italiƫ.