Dames 1 waterpolo in actie.
Dames 1 waterpolo in actie. Foto: Yannick uit den Boogaard

De Meeuwen viert 75-jarig bestaan

DIEMEN - Zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen bestaat op 27 september 75 jaar. De vereniging organiseert op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 september veel uiteenlopende activiteiten om het lustrum te vieren.

De Meeuwen werd op 27 september 1939 opgericht in Amsterdam. De vereniging was een afsplitsing van de Amsterdamse vereniging het Y. De thuisbasis van De Meeuwen was aanvankelijk Sportfondsenbad Oost. Daar verbleef de vereniging jarenlang. In 1980 verhuisde De Meeuwen naar Diemen, waar toen net sportcentrum Wethouder F.B. Duran was geopend.


De Meeuwen is op diverse terreinen actief. Leden van de vereniging doen aan wedstrijdzwemmen, spelen waterpolo in competitieverband, doen aan synchroonzwemmen en verzorgen zwemlessen. De vereniging heeft hiervoor gekwalificeerde zwemdocenten in dienst. Elk jaar organiseert de evenementencommissie van De Meeuwen de Zwemvierdaagse. Jong en oud kan dan vier dagen lang baantjes trekken in het zwembad in Diemen.
Gezellige sfeer
Hoewel een aantal leden in wedstrijdverband de zwemsport beoefent, is de gezellige sfeer een van de speerpunten van de vereniging. De evenementencommissie organiseert tal van activiteiten, zoals de laatste jaren een vrijgezellenveiling, waarvan de opbrengst altijd naar een goed doel gaat. Ook doen leden van de verschillende teams leuke dingen buiten de wedstrijden om.

Demonstraties
De synchroonzwemsters geven regelmatig demonstraties. Niet alleen in het zwembad van het sportcentrum in Diemen, maar ook op andere plekken. Op de zaterdag van het laatste Loswalfestival gaven vier jonge dames van De Meeuwen een demonstratie synchroonzwemmen in de Weespertrekvaart. Hoewel het water koud was, wisten zij de aanwezigen langs de kant te vermaken met een prachtige show.

Internationaal bekend
De Meeuwen heeft een aantal (ex-)leden die nationaal en internationaal van zich hebben doen spreken. Het gaat om leden die al lid van de vereniging waren toen die nog in het Sportfondsenbad Oost actief was. Iet van Feggelen zwom vele records en zette in 1948 het synchroonzwemmen in Europa op de kaart. In 2009 werd zij opgenomen in de International Swimming Hall of Fame.

Ton Buunk nam als waterpoloƫr vier keer deel aan de Olympische Spelen. In 1976 behaalde hij met de waterpoloploeg een bronzen medaille. Liesbeth Wouda behaalde met het damesteam nationale titels synchroonzwemmen, Ruud van Feggelen deed met het waterpoloteam mee aan de Olympische Spelen van 1948 en 1952 en Hans Wouda was captain van de waterpoloploeg tijdens de Olympische Spelen van 1968 en 1972. Lucy Hogendijk, voormalig voorzitter van De Meeuwen, won met het damesteam diverse titels met synchroonzwemmen.

Geen grote vereniging
De Meeuwen heeft zo'n 230 leden, vertelt voorzitter Lodewijk Roelen (54). Hij is inwoner van Amsterdam-Zuidoost en sinds vijf jaar voorzitter van de vereniging. Hij is via zijn kinderen die aan wedstrijdzwemmen doen met de vereniging in aanraking gekomen. "Mijn dochters zijn begonnen bij wedstrijdzwemmen en synchroonzwemmen. Zij spelen nu waterpolo, in dames 1 en dames 2."

Lodewijk Roelen stopt in oktober omdat hij de functie van preses van De Meeuwen steeds lastiger kan combineren met zijn drukke werkzaamheden.

"Wij zijn geen grote vereniging en zijn afhankelijk van de aanwas van jeugd. Het ene jaar komen er meer jeugdleden bij dan het andere jaar. Het gevolg hiervan is dat wij wel eens een leeftijdscategorie moeten overslaan bij bijvoorbeeld waterpolo en synchroonzwemmen. Het is voor ons als vereniging belangrijk om zichtbaar te zijn. Een goed voorbeeld hiervan was de demonstratie synchroonzwemmen tijdens het Loswalfestival", aldus Roelen.

De Meeuwen heeft geen eigen accommodatie. "Wij hebben geen eigen clubhuis en ontmoeten elkaar meestal in Het Wapen van Diemen. Het ontbreken van een eigen clubhuis scheelt wel een hoop geregel en zorgen."


Lustrum activiteiten

Vrijdag 26 september (sportcentrum Wethouder F.B. Duran):
18.00 uur: opening van het jubileumweekend
18.15 tot 19.15 uur: onderwaterhockey in het ondiepe bad, estafette met objecten/matten in het diepe bad
19.15 tot 20.00 uur: discozwemmen

Zaterdag 27 september (Scouting gebouw Oost):
16.00 tot 18.00 uur: spelletjes voor de kinderen
18.00 tot 20.00 uur: barbecue
20.00 tot 21.30 uur: kinderdisco
21.30 tot 01.00 uur: disco voor volwassenen

Zondag 28 september (Het Wapen van Diemen):
16.00 tot 19.00 uur: borrel oud-leden

Demonstratie synchroonzwemsters tijdens Loswalfestival.
Zwemvierdaagse is elk jaar een succes.