Zondagmiddagpodium in De Schakel.
Zondagmiddagpodium in De Schakel. Foto: Trudy Kroese

Stichting Welzijn Diemen heeft weer vertrouwen

DIEMEN - De Stichting Welzijn Diemen blikt tevreden terug op de afgelopen anderhalf jaar. Ook ziet de toekomst van de stichting er goed uit. Dit bleek onlangs tijdens de presentatie van het jaarverslag 2013.

Jacques van Zon, voorzitter van het bestuur, wees erop dat de stichting in 2013 een nieuwe weg is ingeslagen en vertrouwen heeft in de toekomst. "Het bestuur is tevreden over de directie, de medewerkers en de vrijwilligers."

Er is in 2013 veel veranderd bij de stichting die toen onder druk stond van de politiek en zelfs moest vrezen voor het zelfstandig voortbestaan. De SDW en haar belangrijkste opdrachtgever, de gemeente, hebben prestatieafspraken gemaakt die zijn gehaald. De gemeenteraad is dermate tevreden over de positieve ontwikkelingen binnen de stichting dat eerder het besluit werd genomen dat SWD zich niet hoeft aan te sluiten bij een andere welzijnsinstelling.

SDW heeft 27 personeelsleden in dienst, 15,4 fte. De meesten werken parttime. Daarnaast kan de stichting rekenen op de inzet van veel vrijwilligers. De stichting is op tal van terreinen actief. Het grootste deel van het budget wordt besteed aan de peuterspeelzalen. Het gaat hier om Ros Beyaerdt, Vier Heemskinderen, Noorderbreedte, Peuterboot en Speelhuis. In 2013 maakten 282 kinderen gebruik van de peuterspeelzalen van SWD. De bezettingsgraad was 93 procent. Arie van 't Hoog, directeur van SWD, vertelde dat de stichting nog meer plaatsen voor peuters kan beheren. Maar dan dient er wel geld vrij te worden gemaakt voor het aantrekken van gekwalificeerde personeelsleden. SDW organiseert sociaal-culturele activiteiten in de wijkcentra Het Noorderlicht en 't Kruidvat en het maandelijkse Zondagmiddagpodium voor mensen van 50 jaar en ouder in De Schakel. Daarnaast organiseert de stichting kinder-, tiener- en jongerenwerk. Elke zomer organiseert SWD in de eerste drie weken van de schoolvakantie de Kinderzomerspelen. Dit evenement trekt veel kinderen. Bij kinder-, tiener- en jongerenwerk krijgen de deelnemers een steeds grotere rol bij de organisatie van activiteiten. Jongerenwerkers en ander personeel helpen hen bij het organiseren van een evenement, maar het initiatief is aan de jeugd. Sport- en spelinstuiven zijn eveneens activiteiten die goed worden bezocht. Recent waren er twee grote voetbaltoernooien op de velden van handbalvereniging Zeeburg en op het Cruyff Court in Diemen-Noord. Ook worden er naschoolse activiteiten voor leerlingen van het basisonderwijs georganiseerd. SWD organiseert ook het informatief huisbezoek in opdracht van de gemeente. Ouderen van 75, 80 en 85 jaar krijgen als zij dit op prijs stellen huisbezoek van een vrijwilliger van SWD, die hen op de voorzieningen en activiteiten voor ouderen in Diemen wijst. Is er hulp nodig, dan wordt dit bijvoorbeeld doorgegeven aan de ouderenadviseur. WonenPlus geeft praktische hulp en ondersteuning aan Diemenaren die zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen. Abonnees van WonenPlus kunnen een beroep doen op vrijwilligers om bijvoorbeeld mee te gaan naar arts of ziekenhuis of voor klusjes in huis of in de tuin, de hond uitlaten, hulp bij de computer enzovoort. Sinds januari 2013 moeten abonnees 4,50 euro per maand betalen voor het lidmaatschap van WonenPlus. Dit heeft voor een reductie van het aantal abonnees gezorgd, momenteel zijn er circa 400 leden.