Adam Maher en Jeroen Klaasse nemen een strafschop.
Adam Maher en Jeroen Klaasse nemen een strafschop. Foto: Trudy Kroese

Adam Maher opent Cruyff Court

DIEMEN - Adam Maher heeft maandagmiddag het Cruyff Court in park De Omloop in Diemen-Noord geopend. Hij deed dit samen met minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Namens de gemeente was onder anderen wethouder Jeroen Klaasse (D66) van Sport aanwezig.

Adam Maher werd twee jaar geleden uitgeroepen tot talent van het jaar. Hij speelde toen voor AZ. Dat leverde hem de Johan Cruijff Prijs op. De prijswinnaar mocht van de Cruyff Foundation een plek aanwijzen voor een Cruyff Court. Hij koos voor Diemen, de plaats waar hij is opgegroeid.

Adam Maher was leerling van basisschool De Nieuwe Kring, voetbalde in Diemen op straat en in de sporthal en werd op jonge leeftijd lid van SV Diemen. Daarna speelde hij voor de Amsterdamse amateurclub Zeeburgia, waar AZ hem opmerkte en hem een kans bood in de jeugdopleiding van de profclub. Maher debuteerde bij de Alkmaarders in het profvoetbal en staat sinds ruim een jaar onder contract bij PSV. Hij kwam tot dusver vijf keer voor Oranje uit.

De gemeente en de Johan Cruyff Foundation kozen ervoor om het Cruyff Court in park De Omloop aan te leggen. Er is voldoende ruimte in het mooie park en in de directe omgeving wonen veel jongeren. Het veld is enige tijd geleden aangelegd en wordt al intensief gebruikt. Stichting Welzijn Diemen hield er onlangs een voetbaltoernooi voor jongeren uit Diemen. Naast het Cruyff Court ligt ook een nieuw terreintje met fitnesstoestellen.

De gemeente, de Cruyff Foundation en de lokale partners Stichting Welzijn Diemen, SV Zeeburg, Outside Bootcamp Diemen, KMN Kind & Co, Barz Unite en brede school Noorderbreedte ondertekenden een convenant waarin zij hebben afgesproken dat zij ernaar streven om van het Cruyff Court een veelgebruikte en sociaal veilige plek in de buurt te maken. Adam Maher is ambassadeur van het actieprogramma Veilig Sportklimaat. De voetballer van PSV vertelde dat wat hem betreft respect voorop staat. "Elke sporter wil winnen en de beste zijn, maar het respect staat voorop." Maher gaf aan dat er in de tijd dat hij als jongen in Diemen op straat voetbalde niet zulke mooie velden lagen als het Cruyff Court in park De Omloop. Was hij een nog betere voetballer geworden als hij in zijn jeugd op een Cruyff Court had kunnen spelen, was de vraag. "Wellicht wel", antwoordde Maher. Carol Thate, directeur van de Cruyff Foundation, gaf aan dat er inmiddels bijna 200 Cruyff Courts in 16 landen zijn aangelegd. "Dit Cruyff Court is een podium in de wijk waar jong en oud graag samenkomt om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk te bewegen. Bij ieder nieuw Cruyff Court gaan wij dan ook een samenwerking aan met lokale partners om daarin te faciliteren en ook zorg te dragen voor activiteiten, het toezicht en beheer van het veldje." Tijdens de opening van het Cruyff Court was er op het veld een voetbaltoernooi voor leerlingen van brede school Noorderbreedte. Zij deden extra hun best om de aanwezige Adam Maher en zijn trainer Philip Cocu van hun talenten te overtuigen. Het toernooi toonde aan dat het Cruyff Court zeer geschikt is om heerlijk op te sporten.

Adam Maher en freestylevoetballer Soufiane Touzani namen het op een deel van het veld op tegen twee jongeren uit Diemen. Maher toonde zijn techniek, maar Touzani overrompelde veel aanwezigen met zijn prachtige techniek en fenomenale hoogstandjes.

Minister Edith Schippers aanwezig bij opening