Afbeelding
Foto:

Per klipperaak door Diemerbrug

Zoals op deze prentbriefkaart van circa 1910 goed te zien is, was het in die tijd ook al een drukte van belang in de omgeving van Diemerbrug. Via de Muidertrekvaart is een volbeladen klipperaak op weg naar Amsterdam.

Het vervoer over water in ons land nam in het midden van de negentiende eeuw sterk toe. De binnenwateren werden bevaren door zeilschepen zoals tjalken en klippers en namen een belangrijk deel van het vervoer van goederen voor hun rekening. Het gebruik van stoomkracht beperkte zich aanvankelijk tot sleepboten die grote schepen trokken. Pas in het begin van de twintigste eeuw, na de introductie van de meer compacte en handzamere verbrandingsmotoren in binnenschepen, werden de schippers steeds minder afhankelijk van de wind.

Vanwege het toenemende scheepvaartverkeer bleken de Muider- en Weespertrekvaart te smal en te bochtig en dus minder geschikt voor de binnenvaart. Het in 1892 geopende Merwedekanaal (thans bekend als Amsterdam-Rijnkanaal) bood uitkomst. Uiteindelijk kregen de oude Muider- en Weespertrekvaart een belangrijke functie in de lokale recreatievaart. Op de achtergrond zien we nog net de Gooische Stoomtram stoom afblazen op de Muiderstraatweg.