Over de toekomst van de hoogbouw is nu nog niets te zeggen.
Over de toekomst van de hoogbouw is nu nog niets te zeggen. Foto: Dirk P.H. SPITS / DPHOTO

'Prioriteit is de crisis bezweren'

DIEMEN - Toen zij het bericht van de explosie in flat Beukenhorst kreeg, donderdagmiddag om 15.50 uur, was Lidy van der Schaft, directeur wonen van woonstichting De Key in Utrecht. Om 16.40 uur was zij in Diemen bij de flat en is daar zo veel mogelijk gebleven.

Hectische dagen.
"Absoluut. Ik ben zelf vanaf donderdagmiddag bijna continu bij de Beukenhorst geweest, op een paar uurtjes slaap na. Vrijdag was ik de hele dag in de sporthal en heb alle bewoners gezien die tijdelijk opvang nodig hadden. Vanaf het weekend pendelde ik tussen ons kantoor en Diemen omdat ik ook daar moest zijn om onze medewerkers te steunen. De medewerkers houden het goed vol en ik ben ontzettend trots op ze. Ze werken soms van 7.00 uur 's ochtends tot 23.00 uur, dat is echt klasse. We hebben een informatienummer en een e-mailadres, we houden spreekuren in Diemen en de hotels, we werken aan tijdelijke huisvesting voor de bewoners die niet terug kunnen naar huis en aan het herstel van de flat natuurlijk. Iedereen werkt zo hard, we hoeven geen moeite te doen om medewerkers te vinden daarvoor, alles is continu bezet."

En dat terwijl zij net een collega hebben verloren. Bij de explosie is uw medewerker Margo Westrik omgekomen.
"Het verlies van onze collega schuiven we een beetje voor ons uit in het harde werken dat we nu moeten doen. Maar de emoties zijn er wel, ik denk dat de klap volgende week echt komt. Margo werkte al 25 jaar bij ons."

Hoe gaat het met het regelen van de vervangende woonruimte voor de mensen die voor langere tijd niet terug kunnen?
"Donderdagavond heb ik direct collega-wooncorporaties gemaild om hulp. Alle woningen die wij vrij konden maken hebben we teruggetrokken van Woningnet. We hebben nu een lijst met woningen in Diemen, Amsterdam-Zuidoost en IJburg. De komende dagen gaan we in gesprek met de bewoners om te kijken of ze geschikt zijn. Natuurlijk vind je het liefst vervangende woonruimte in Diemen. Gelukkig helpen alle collega's ontzettend goed.
Voor vier bewoners van boven de 80 konden we vrijdag nog opvang in Berkenstede regelen. Voor hen was het in de sporthal wel heel erg druk. De medewerkers van Cordaan in Berkenstede zetten al snel een lekkere maaltijd voor ze klaar en hebben goed voor ze gezorgd. Wat ontzettend fijn is, is dat deze mensen voorlopig in Berkenstede kunnen blijven."

Er zijn ook bewoners die wel terug kunnen, maar niet willen. Begrijpt u dat?
"Daar hebben we enorm veel begrip voor. Angst en boosheid zijn 'normale' reacties na een crisis als deze. Hopelijk zakt het weer en mensen kunnen daar hulp voor zoeken bij hun huisarts of Slachtofferhulp. Wij zijn echter geen hulpverleners, wij zijn huisvester. Onze rol is om de woningen weer beschikbaar te maken en dat doen wij. Deze woningen waren alleen tijdelijk niet bewoonbaar omdat de nutsvoorzieningen waren afgesloten en er door de schade aan het trapportaal geen tweede vluchtroute was. Dat is gemaakt. Op zich is er met die woningen zelf niets gebeurd, ze zijn dus echt veilig om in te wonen."

Mensen zijn ook bang dat er asbest vrijgekomen zou zijn.
"Uit de inventarisatie die we voor de onderhoudswerkzaamheden al hadden laten uitvoeren wisten we dat er wat lichte, hechtgebonden asbest in de vensterbanken zat. Na de ontploffing zijn door een gespecialiseerd bedrijf direct metingen gedaan en de lucht was helemaal schoon."

'Over de toekomst van de hoogbouw kan ik nog niets zeggen'

Is het zo dat er binnenkort al bewoners van de hoogbouw naar huis kunnen?
"Eigenlijk is er alleen grote schade aan de woningen direct boven de plek waar de explosie heeft plaatsgevonden. Maar het gebouw is veilig, anders zouden we er niet eens kunnen werken. In een deel van het gebouw werken we aan de aansluitingen en vluchtwegen en dan beoordeelt de gemeente of de woningen daar vrijgegeven kunnen worden voor bewoning. Er blijven woningen met zo veel schade dat mensen daar niet kunnen wonen. We gaan ze wel zo maken dat mensen even naar huis kunnen om spullen te halen, maar zelfs dat zal helaas niet in alle woningen kunnen."

Lidy van der Schaft, directeur wonen van woonstichting De Key.