Vlak na de explosie donderdag kijken mensen van een afstandje toe.
Vlak na de explosie donderdag kijken mensen van een afstandje toe. Foto: Trudy Kroese

Bewoners Beukenhorst diep onder de indruk

DIEMEN - De tragische gebeurtenissen van donderdag hebben diepe indruk gemaakt op de bewoners van Beukenhorst.

Een bewoonster van de laagbouw in Beukenhorst was met een van haar kinderen in het De Mirandabad in Amsterdam. Zij werd door een vriendin gebeld met de mededeling dat er een explosie in de flat had plaatsgevonden. De vriendin wist op dat moment niet in welk deel van de flat.

De bewoonster belde naar het mobiele nummer van haar dochter die wellicht thuis zou zijn. Hoe vaak zij ook belde: er volgde geen reactie. Hevig geschrokken spoedde zij zich naar de flat in Diemen-Zuid. "Mijn dochter bleek op het moment van de explosie gelukkig bij een vriendinnetje te zijn. Zij vroeg mij: 'Mama, waarom heb je mij zo vaak gebeld?' Zij wist niet dat ik zo ongerust was geweest."

De bewoonster heeft zich geƫrgerd aan het gedrag van sommige cameraploegen. "Terwijl kinderen op blote voetjes op straat liepen en mensen in paniek waren, zijn er bewoners door mensen van de cameraploegen opzij geduwd. Zij riepen dat ze anders een reportage misten. Echt ongelooflijk. Maar de mensen van de cameraploegen van de NOS en RTL hebben zich wel goed gedragen. Zij stelden zich netjes voor en vroegen of zij ons mochten interviewen."

Zij was zaterdagavond bij de flat toen burgemeester Koopmanschap de bewoners onverwacht bezocht. "De burgemeester kwam bij ons op de stoep zitten en heeft alle tijd voor ons genomen. De bewoners hebben dat enorm gewaardeerd."

Een 20-jarige jongedame stond op het moment van de explosie onder de douche van haar woning in de laagbouw waar zij met haar moeder woont. "Ik voelde de vloer van de douche trillen. Ik liep naar het raam en zag de vlammen." Zij bedacht zich geen moment, trok snel kleren en laarzen aan, greep haar mobiele telefoon en vluchtte naar buiten. Zij nam contact op met haar moeder, die zo snel mogelijk van haar werk naar Diemen reed. Zij wonen in het deel van de laagbouw dat donderdagavond nog niet werd vrijgegeven. Zij brachten de nacht van donderdag op vrijdag door bij familie. Vrijdag mochten zij onder begeleiding van de politie en personeel van De Key hun woning binnen om spullen te halen. Zij deden kleding en andere noodzakelijke spullen in koffers en tassen. Uiteraard namen zij hun kat Koetje mee. Het dier bleek door de gebeurtenissen erg bang geworden. Moeder en dochter bleven overigens opvallend rustig.

'Mama, waarom heb jij mij zo vaak gebeld?'

Zij wonen sinds zondag weer in hun woning in de laagbouw. "Op het moment dat wij aankwamen werd er min of meer verwacht dat wij meteen onze woning ingingen. Er is iemand van Liander met ons mee naar binnen gegaan om vast te stellen dat er geen gaslek was. Er was in het weekeinde ook geen slachtofferhulp bij de flat aanwezig. Wel een vrouw van De Key, en die kreeg van sommige mensen de volle laag. Nu wij weer in onze woning wonen, krijgen wij geen informatie meer. Alles wat wij te horen krijgen is via de mensen op straat", aldus de moeder.

Een bewoonster van de hoogbouw verbleef de nacht van dinsdag op woensdag nog steeds in een hotel. "Of ik er eind van de week nu in mag of niet, ik ga niet meer in Beukenhorst wonen. Dit is de tweede keer dat ik dit meemaak. In 1985 heb ik een ontploffing gehad in mijn woning in Amsterdam. Ik moest toen helemaal opnieuw beginnen. Ik kan het momenteel niet opbrengen om zelfs maar in de buurt van Beukenhorst te zijn."

Een bewoonster van de laagbouw die dinsdagmiddag bij de bijeenkomst met burgemeester Koopmanschap op het gemeentehuis was, had bijna geen stem meer over. Door de spanning vertelde zij. Zij maakt zich zorgen over de situatie van de bewoners in de laagbouw van de flat. "Ik wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de staat van de laagbouw van Beukenhorst. Er wordt nu gezegd dat het voor de bewoners van de laagbouw veilig is om in hun woning te verblijven. Maar is dat wel zo? Stel je voor dat het deel van de hoogbouw dat zwaar is beschadigd door de ontploffing instort. Dan worden ook de woningen van de laagbouw geraakt. Ik wil dat er snel een goed en onafhankelijk onderzoek komt."

Kat Koetje kon pas vrijdag uit zijn woning worden gehaald.